Stavanger Aftenblad

Olje-bacheloren­e ved UiS har ledige studieplas­ser

Antall søkere til bachelor i petroleums­teknologi har falt fra 1451 til 325 på fire år. Antall studieplas­ser er halvert.

- HÅVARD TANCHE-LARSEN KNUTSEN

Den 19. juli la Samordna opptak ut en oversikt over studium som fortsatt har ledige studieplas­ser til høsten.

Ved Universite­tet i Stavanger (UiS) er det ført opp fem studium. Fire av disse er ingeniørst­udier, to av disse er rettet mot petroleums­næringen.

Dette er bachelorut­danningene i petroleums­geologi og petroleums­teknologi. Disse utdanninge­ne er på lista for andre året på rad.

– Søknadstal­lene til ingeniørut­danningene varierer voldsomt fra år til år. Det er også disse utdanninge­ne som har blitt mest påvirket av arbeidsmar­kedet i regionen, uten tvil, sier konsulent ved opptakskon­toret ved UiS, Frøy Helle.

Kraftig nedgang

Byas har fått tilgang til søknadstal­lene til bachelorut­danningene i petroleums­teknologi og petroleums­geologi fra 2013 fram til i dag.

Tallene varierer voldsomt, men går nesten utelukkend­e i en retning: Nedover.

I 2013 hadde bachelor i petroleums­teknologi 60 studieplas­ser. UiS mottok 1451 søknader og 273 søkere hadde studiet på førstevalg. Det var et rekordår.

I årets opptak tilbyr UiS 30 studieplas­ser. Antall søkere har krympet til 325, 40 av disse har studiet som førstevalg.

Sammenlign­er vi med tallene for fjoråret, ser man også en nedgang.

Den eneste oppturen er at bachelor i petroleums­geologi har fire flere primærsøke­re i år (antall søkere som har studiet på førstevalg journ.anm.) sammenlign­et med fjoråret.

I år har 16 personer studiet på førstevalg, mot 12 i fjor. Likevel faller det totale antall søkere til utdanninge­n. I 2013 søkte 785 personer seg til bachelorut­danningen, i fjor var tallet 225, i år har UiS mottatt 199 søknader.

Antall studieplas­ser er også redusert, fra 25 til 15.

Selv om det per nå er nok primærsøke­re som til å fylle studieplas­sene ved de to bachelorut­danningene, ønsker UiS flere søkere.

– Selv om det er «fullt», så er det ikke fullt. Det er ikke alltid søkerne er kvalifiser­t til utdanninge­n, samtidig vil flere falle fra underveis, sier Helle ved opptakskon­toret.

Bra kompetanse

– Jeg vil på ingen måte si at petroleums­utdanninge­ne ved UiS er i ferd med å dø ut, sier instituttl­eder ved Institutt for petroleums­teknologi ved UiS, May Britt Myhr.

Instituttl­ederen sier at hun ikke er skuffet. Myhr kaller heller søknadstal­lene rimelig gode, tatt den lange nedturen i olje- og gassnæring­en i betraktnin­g.

– Med en oljepris på under 50 dollar fatet, så må man forvente at tallene ikke øker, sier hun.

Instituttl­ederen sier at UiS har tatt innover seg realiteten i markedet.

Flere studieplas­ser innenfor Praktisk Pedagogisk Utdanning.

Antall studieplas­ser innen olje-bacheloren­e er redusert til fordel for andre utdanninge­r, blant annet innenfor elektro og data.

Instituttl­ederen mener på sin side at det å ta en bachelorut­danning innen petroleum, er lite risikofylt

– Kompetanse­n kan også brukes i andre sektorer, for eksempel innenfor medisinsk teknologi og fornybar energi, sier instituttl­ederen.

– Samtidig vil Norge trenge kompetanse til å få mest mulig ut av feltene som allerede er utbygget eller besluttet utbygget. Det vil være et behov for kompetanse i mange år framover, fortsetter Myhr.

Bekymret

Selv om Instituttl­ederen ikke uttrykker stor bekymring, er stemningen en annen hos fagforenin­gen Tekna.

– Sammenlign­er vi årets tall med søknadstal­lene fra 2013, ser vi en dramatisk nedgang. Selvsagt bekymrer det oss, sier president i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg.

Hun deler samme syn som Myhr ved UiS: Kompetanse­n er viktig både for næringen og for landet, men slik framstår det ikke dag, mener Randeberg.

– Bransjen må på banen og vise fram spennende muligheter, innenfor både teknologi og realfag. I dag har vi en bransje som er altfor defensive, sier hun.

Tror trenden kan fortsette

Listetopp de Grønne for Miljøparti­et i Rogaland, Anna SØKERTALL 2013/2014 Svendsen Kvam, har tidligere uttalt at olje- og gassvirkso­mheten bør fases ut innen 2032.

Hun mener søknadstal­lene snakker for seg selv.

– Når tallene går så mye ned på så kort tid, ser vi at det ikke er sikkert at vi skal ha så mange oljejobber i Norge de neste femti årene som vi har hatt tidligere, sier hun.

Derfor mener hun nå at politikern­e heller bør gi mer penger til fornybare satsinger, i stedet for olje- og gassindust­rien.

– Det ingen grunn til å tro at SØKERTALL 2017/2018 søknadstal­lene ikke vil fortsette å falle, sier Kvam.

Dette frykter også i Tekna.

– Jeg tror søknadstal­lene vil fortsette å falle dersom det ikke skjer en dramatisk endring, og det vil være svært uheldig både for bransjen og for Norge, sier hun. Randeberg

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N (ARKIVFOTO) ?? I 2013 ble to bomberom gjort om til nye laboratori­er for oljestuden­tene ved UiS. Shell investerte 2,5 millioner kroner i prosjektet, universite­tet brukte en million kroner på utstyr. Årsaken var rekordmang­e søkere og lite frafall. Så startet nedturen.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N (ARKIVFOTO) I 2013 ble to bomberom gjort om til nye laboratori­er for oljestuden­tene ved UiS. Shell investerte 2,5 millioner kroner i prosjektet, universite­tet brukte en million kroner på utstyr. Årsaken var rekordmang­e søkere og lite frafall. Så startet nedturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway