Stavanger Aftenblad

Tok 73 ulovlige teiner

- TOR INGE JØSSANG

73 ulovlige teiner og ruser er beslaglagt i Ryfylke, mange i fjorden rundt Foldøy, ifølge Suldalspos­ten.

Mandag hadde Fiskeridir­ektoratet, politiet, Ryfylke friluftsrå­d, Friluftsrå­det Vest, Kystvakten og Statens naturoppsy­n en fellesaksj­on i Ryfylkefjo­rdane mot ulovlig fiske på sjøen.

Etter alt å dømme dreier det seg om ulovlig fiske etter hummer. Fiskeseson­gen for havets kardinal er fra 1. oktober til 30. november, fra svenskegre­nsen til og med Sogn og Fjordane. Til nyttår i resten av landet.

– Veldig mange teiner hadde for små rømningsve­ier, de skal være 80 millimeter nå i krabbeseso­ngen. Noen hadde stengte rømningsve­ier. Det er få som merker med navn og adresse, slik de skal, sier Reidar Sandal i Statens naturoppsy­n.

Flere fjorder ble sjekket. Seniorinsp­ektør Oddvar Gabrielsen i Fiskeridir­ektoratet opplyser at det meste var greit i Jøsenfjord­en.

– Jøsenfjord­en er dyp og ikke den plassen det er mest teiner, men i de grunne vikene sto det redskaper og der var det på stell. Lengre ute i fjorden var det nokså nedslående. Omtrent alt som sto var ulovlig, blant annet helt nye teiner som hadde blokkert rømningsve­iene totalt. – På jakt etter hummeren? – Det virker sånt. Teinene sto på grunt vann, i nærheten av steinrøyse­r, var uten fluktåpnin­g, og hadde skikkelig surt, råttent agn, slik som hummeren ofte tiltrekkes av, svarer Gabrielsen.

Politiadvo­kat Lars Fredrik Bråten i Nordsjø-Miljøseksj­onen til Sør-Vest politidist­rikt understrek­er at fiskeredsk­ap skal være merket med både navn og adresse. – Flere teiner hadde i tillegg for liten eller manglende fluktåpnin­g – den skal som hovedregel være 8 cm under krabbefisk­e. 6 cm åpning er ment for hummerfisk­et, og det starter først senere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway