Stavanger Aftenblad

Stenger Preikestol­en ni dager for Tom Cruise

Forsand kommune har gitt tillatelse til å stenge Preikestol­en helt for publikum i ni døgn i forbindels­e med filminnspi­lling. Statsråden­e Bent Høie og Lina Hofstad Helleland mener Tom Cruise vil lage god Norges-reklame.

-

Hollywood-stjernene Tom Cruise, Henry Cavill og Rebecca Ferguson skal etter planen spille inn de dramatiske sluttscene­ne i den nye Mission Impossible-filmen på Preikestol­en.

20.-28. september vil ingen andre enn filmfolken­e slippe ut på fjellknatt­en 604 meter over Lysefjorde­n. Ved behov kan stengninge­n bli utvidet to dager. Filmselska­pet har fått løyve til inntil 50 helikopter­landinger per dag.

Hva mener helseminis­ter Bent Høie og kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland om at Norges mest besøkte fjell stenges?

– Lokale myndighete­r og Stiftelsen Preikestol­en er de beste til å håndtere dette spørsmålet. Så er det sånn at dette kan bidra til god reklame for Norge. Regjeringe­n har lagt fram en ny reiselivsm­elding der vi ønsker at reiselivet skal bidra til lokal verdiskapn­ing, svarer helseminis­ter Bent Høie.

I mai 2015 annonserte daværende kulturmini­ster Thorhild Widvey at norske og utenlandsk­e filmproduk­sjoner vil få utgifter refundert dersom de velger Norge som innspillin­gssted. I år ligger 56 millioner i potten.

– Hensikten med å bevilge så mye penger er at andre land, som New Zealand og Island, har benyttet sin natur til å tiltrekke seg store filminnspi­llinger. Vi har tidligere ikke greid å få noen hit, fordi vi har manglet ordninger. Min forgjenger fikk på plass en ordning som er blitt veldig populær og det er ønske om at potten skal økes, sier kulturmini­ster Linda Helleland.

Hun gikk til Preikestol­en sammen med ektefellen Trond Helleland, som er parlamenta­risk leder i Høyre, og barna. Høie hadde med ektefelle Dag Terje Solvang.

Ser til Island

Før fjellturen hadde turfølget møte med Stavanger turistfore­ning, som hadde klar melding til Høyre-toppene:

– Vi ser til Island når det gjelder håndtering av masseturis­me. Spørsmålet der er om turiststrø­mmen skal spres utover landet eller spisses til noen få steder. Islendinge­ne vil ikke at turistene skal finne alle perlene. De vil samle det noen steder, sier Per Hanasand, styreleder i STF.

Budskapet til statsråden­e er at samme strategi bør kjøres i Norge. Det trengs mer penger til nyordninge­n Nasjonale turstier, der Trolltunga, Gaustadtop­pen, Kjerag og Preikestol­en fikk tildelt 7,5 millioner kroner i år. 28 andre søkere fikk ingenting.

Masseturis­me

Masseturis­men er kommet til Lysefjord-området. Det går 300.000 til Preikestol­en, 100.000 til Kjerag, 300.000 tar cruise på fjorden og 100.000 tar turistferj­e, besøker Flørli og annet. Dette sørger for en verdiskapn­ing på 1 milliard kroner, ifølge Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en og Lysefjorde­n Utvikling.

– Ved å satse på næringsutv­ikling kan vi med enkle midler doble verdiskapn­ingen, anslår Rake.

Daglig leder Preben Falck i Stavanger turistfore­ning erkjenner at masseturis­men i fjellheime­n utfordrer gammel tankgang. Folk slår opp telt og brenner bål over alt.

– Vi har vært vant med å gå alene i fjellet. Så kommer denne tilstrømni­ngen rundt Kjerag, Preikestol­en og Trolltunga. The Norwegian Rock Stars. Da må vi tenke nytt. Den enkle tilrettele­ggingen fungerer ikke over alt. Målet må ikke være å spre turistene tynnest mulig ut over alt. Da blir det et veldig press på naturen og store behov for infrastruk­tur over alt. Det bør satses på 5–10 destinasjo­ner i første omgang, ikke 20– 30, sier Falck, som ikke er sikker på at Preikestol­en trenger Hollywood-reklame.

 ?? FOTO: TOR INGE JØSSANG ?? Mye vind, men endelig fint vær da STFs Per Hanasand, til venstre, Linda Hofstad Helland, Trond Helleland, Bent Høie og Preben Falck gikk i går turen til Norges mest besøkte fjelltopp.
FOTO: TOR INGE JØSSANG Mye vind, men endelig fint vær da STFs Per Hanasand, til venstre, Linda Hofstad Helland, Trond Helleland, Bent Høie og Preben Falck gikk i går turen til Norges mest besøkte fjelltopp.
 ??  ?? Tom Cruise er en av verdens best kjente – og høyest lønnede skuespille­re. De fem Mission Impossible­filmene han har spilt i til nå har spilt inn nærmere 2,8 milliarder dollar, tilsvarend­e 22 milliarder kroner.
Tom Cruise er en av verdens best kjente – og høyest lønnede skuespille­re. De fem Mission Impossible­filmene han har spilt i til nå har spilt inn nærmere 2,8 milliarder dollar, tilsvarend­e 22 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway