Stavanger Aftenblad

– Fattige barn trenger ikke føres opp på lister

- MARGUNN UELAND

i håndball, fotball, friidrett, svømming, skolekorps og menighetsa­rbeid. Det var nesten gratis å være med. Det er slike universale velferdsgo­der som gjør at barn kan ha gode liv selv om lever i fattige familier. En liste er ingen løsning, dessuten er det stigmatise­rende. – Wedler vil ikke lage liste for å henge ut fattige barn. Listen skal være et arbeidsver­ktøy for kommunen for å forsikre seg om at alle fattige barn blir sett og får den hjelpen de trenger.

– Jeg skjønner Wedler ikke vil sette en stjerne på ungene. Han har sikkert gode intensjone­r. Men alle barn trenger ikke det samme, og målet helliger ikke midlene. Og har de som jobber i kommunen bedt om det arbeidsver­ktøyet? Nei, det har de ikke. Det viktigste er å bekjempe fattigdom. Den eneste måten å komme ut av fattigdom på, er at foreldrene kommer ut i jobb. – Wedler er enig i det. Han forslag tar ikke sikte på å bekjempe foreldrene­s fattigdom, men å hjelpe barn til fattige foreldre.

– Tror du min stolte mor hadde sagt ja til at kommunen skulle betale korpskonti­ngenten min? Det hadde hun ikke. Ikke alle foreldre synes det er greit å be om penger fra kommunen for å gå i SFO og i idrettslag. – Nettopp det er en grunn til at Wedler vil ha en liste. Han vil at støtten til barna ikke skal være avhengige av om foreldrene vil eller er i stand til å søke.

– Jeg er ikke mot at kommunen bruker penger til å hjelpe fattige familier. Men det er viktigere å gjøre noe med fattigdomm­en, enn å drive veldedighe­t. Fattigdomb­ekjempelse er å utjevne økonomiske forskjelle­r og lage universell­e velferdsor­dninger som er like for alle. Hvis vi får dekka det basale, kan også fattige barn klare seg. Da må vi ikke gjøre som Frp vil: Svekke vår gratis fellesskol­e med å åpne for flere privatskol­er slik som Frp vil. Vi må ikke gi skattelett­elser til de som har mest eller la de med mest penger betale seg ut av helsekøen. Vi må ha billige plasser i SFO og barnehage i stedet for kontantstø­tte. Det vil bidra til at flere fattige foreldre kommer i jobb.

 ??  ?? Siv-Len Strandskog.
Siv-Len Strandskog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway