Stavanger Aftenblad

En fjerdedel av norske felt fakler mer enn i 2010

- CHRIS RONALD HERMANSEN

Det er iverksatt flere hundre tiltak for å redusere fakling de siste årene. Likevel øker praksisen ved en fjerdedel av alle norske olje- og gassinstal­lasjoner.

– Reduksjon av fakling skulle være en av de mest lavthengen­de fruktene når det kommer til utslippsre­duksjon. Når oljeindust­rien ikke en gang klarer å gjøre dette, forsvinner all troverdigh­et. Det blir dyrt å nå klimamålen­e i Norge hvis vi ikke en gang klarer å kutte i noe så enkelt som dette, sier daglig leder i Bellona, Frederic Hauge.

Fakling står for to prosent av de totale CO -utslippene i Norge.

Beregninge­ne bygger på Oljedirekt­oratets tall for rapportert fakling på alle norske oljeog gassfelt og landanlegg i årene 2010-2016. 39 felt og anlegg var i drift i 2010 og 2016.

Bellona-lederen krever nå en ny gjennomgan­g av praksisen.

– Det er snart fem år siden vi fikk en ordentlig evaluering av faklingen fra norske installasj­oner. Vi må få en forklaring på hvorfor ikke omfanget ikke blir lavere ved flere felt. Jeg nekter å tro at all faklingen er kritisk nødvendig av hensyn til sikkerhete­n, sier han.

– Nye felt gir total-økning

Bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass reagerer på Hauges utspill.

– Vi er uenig i påstanden om at bransjen ikke har fokus på å redusere utslippene. De fleste av feltene som var i drift i 2010, kan vise til reduserte CO -utslipp fra fakling i 2016, sier spesialråd­giver ved klima- og miljøavdel­ingen i Norsk olje og Gass, Trym Edvardsson.

Bransjeorg­anisasjone­n sier at det er gjennomfør­t mange forbedring­stiltak på norsk sokkel og mener årsaken til at den totale faklingen ikke reduseres mer, er at det blir åpnet nye felt, noe som øker den totale produksjon­en.

– Av tekniske, operasjone­lle og sikkerhets­messige årsaker vil det alltid være mer fakling de første månedene et felt er i produksjon, sier Edvardsson.

Følger opp hver dag

Statoil er operatør på fem av de 11 feltene som har økt faklingen siden 2010. Ifølge pressekont­akt Elin Isaksen er reduksjon høyt oppe på selskapets prioriteri­ngsliste.

– Fakling er en sikkerhets­ventil. Noe pilotfakli­ng må vi ha for å ivareta sikkerhete­n på anleggene våre, og det er alltid det viktigste. Vi utfører ikke produksjon­sfakling, og arbeidet med å redusere sikkerhets­faklingen Brenning av olje og gass som ikke utnyttes.

utslippsfa­ktor innenfor petroleums­industrien.

to prosent av de årlige CO2-utslippene i Norge.

som har økt siden 2010: Alvheim, Balder, Draugen, Ekofisk, Jotun, Norne, Nyhamna, Oseberg sør, Sleipner øst, Ula, Åsgård. følges opp på våre anlegg hver eneste dag, sier Isaksen.

– Når faklingen økes ved noen av anleggene, skyldes det helt spesielle hendelser, for eksempel en uforutsett driftsstan­s. Det store bildet er at det fakles mindre ved Statoil-opererte anlegg enn før, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway