Stavanger Aftenblad

Slik så det ut etter den første Gladmatdag­en

Et lass med søppel og måker møtte synet til de som gikk gjennom Stavanger sentrum tidlig torsdag morgen. – Det er et voldsomt trøkk, sier renholdsle­der for arrangemen­tet, Thomas Sigurd Larsen.

- INGEBJØRG IVERSEN

– Det er et bankende kjør, sier Larsen.

Han jobber i Stavanger Naturog Idrettsser­vice og skal sørge for å holde Gladmatfes­tivalen ryddig. 120 dunker som kan romme 630 liter hver er satt ut. De tømmes kontinuerl­ig gjennom hele dagen. I tillegg til dunkene er det satt ut tre containere som tømmes hver dag.

Været har mye å si for hvor mye søppel det blir i sentrum. På solrike dager pleier han å sette inn ekstra personell for å få søppelet vekk.

– Vi skulle streiket en helg med fint vær, så kunne folk sett hvordan det ser ut. Folk spiser og drikker - alkoholen går inn, og vettet går ut.

Måkefest i Vågen

Det er folk som rydder under festivalen hele dagen, men fra 22.00 til 06.00 er det ingen på jobb. Da er det måkene som forsyner seg.

Torsdag morgen klokken seks er det nok av måker som har tatt et godt jafs av søppelet.

Larsen er ikke fornøyd med søppeldunk­ene på torget. De gir måkene altfor lett tilgang til å dra ut søppelet, mener han. Han synes dunker med lokk er bedre.

– Jeg har sagt det tusen ganger, få det vekk, dette her. De dunkene er kanskje fine i forhold til arkitektur og design, men de er utrolig upraktiske. Helt bånn.

Fant død katt

På spørsmål om hva det rareste han har funnet blant søppelet, svarer han «mannfolk og damer». Det har skjedd at det ligger folk og sover der han skal rydde.

Han har også funnet en død katt i en søppeldunk. Andre ganger har det flydd en måke ut da de åpnet dunken.

Dette året har de også prøvd å kildesorte­re mer, og har satt ut 140 liters dunker til glass og metall. Det er derimot ikke like enkelt å få til.

– Hvis folk hiver restavfall oppi de dunkene, så blir det restavfall. Hvis det er 50/50 glass og restavfall, kan vi ikke resirkuler­e det.

Det er 10 til 15 meter mellom hver dunk med restavfall. Han håper folk kan bli flinkere til å bruke dem.

– Hvis folk viser hensyn og bruker dunkene, blir det enklere for oss.

Til tross for 14 år med avfall, trives Larsen i jobben.

– Det er kjekt å se resultaten­e. Det blir fint igjen når vi har vært der.

Mona Vervik i Gladmatfes­tivalen er opptatt av at det skal være rent når folk kommer til festivalen.

– Det blir alltid mye avfall under store arrangemen­t. Det er nettopp derfor vi har leid inn Natur- og Idrettsser­vice og ikke har dugnad, som tidligere år. Hun understrek­er at de begynner å rydde tidlig slik at det er rent i 9-tiden. Festivalen åpner 12.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway