Stavanger Aftenblad

Bryggerier må teipe over t-skjortene: - Fullstendi­g latterlig

-

– Stavanger som turistby kan ikke fremstå som så gammeldags og med et så vanskelig forhold til ølkultur, sier Kristoffer Sivertsen, leder i Stavanger Frp. Malt & Humle-festivalen – som i år er en del av Gladmaten, fikk et ublidt møte med skjenkekon­trollen onsdag.

– Vi ble veldig overrasket. Etter festivalen «What’s Brewing» sa de at de skulle slakke litt på tøylene, men nå har de tydeligvis snudd, sier Marius Marthinsen i Jåttå Gårdsbrygg­eri.

Sensur

Bryggeriet har blitt pålagt å teipe over logoene på t-skjortene, ettersom dette tolkes som reklame for alkoholhol­dig drikk.

– Det viser hvor langt det har gått når det gjelder alkoholsen­sur, sier Marthinsen.

Sivertsen i Stavanger Frp er bekymret for hvordan turistene tolker denne praksisen.

– Jeg er bekymret for hvilke signaler denne sensuren sender, og hvordan dette påvirker hva de forteller om Norge når de kommer hjem, sier Sivertsen.

Han mener de bruker ressursene sine helt feil.

– I stedet for å lese regelverke­t som bibelen, burde de passe på at ingen blir overstadig beruset, sier politikere­n.

Brygger Marthinsen er oppgitt over at det ikke er lov å plassere flaskene på disken, men at det er helt greit inne i et glasskap. Han skjønner ikke hvorfor de har endret praksisen fra i fjor.

– Det er snakk om et lukket område for personer over 18 år, som selv har valgt å eksponere seg for alkohol, poengterer bryggeren.

– Bakvendtla­nd

– Det gir overhodet ingen mening. I beste fall er det fullstendi­g latterlig. Stavanger fremstår som bakvendtla­nd, mener Sivertsen.

Også Stortinget har fått med seg saken. Morten Wold, alkoholpol­itisk talsmann i Frp, ønsker en gjennomgan­g av alkoholrek­lameloven.

– At man må teipe over merkevaren­avnet på t-skjortene, viser hvor dumt regelverke­t er. Fremskritt­spartiet ønsker ikke noe frislipp, men synes det er trist at KrF og andre stanser fornuftige endringer på dette området i dag. Det enkleste må være å gjøre produktnav­n og enkel reklame lovlig overfor folk som på eget initiativ har oppsøkt et sted hvor man må kunne forvente å bli eksponert for alkohol. Da ville man også fått slutt på tullete ting som forbud mot reklame på barmatter og ølbrikker, skriver Wold i en e-post.

Wold mener lovendring­ene ikke vil føre til flere alkoholpro­blemer, som ofte brukes som argument, men at det fører til en enklere hverdag for forbrukern­e.

– Helsedirek­toratet bør nedpriorit­ere denne kontrollak­tiviteten, og kommuner burde ikke opptre på en slik måte som vi nå ser på denne festivalen, skriver Wold.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN ?? Kristoffer Fossmark fra Jåttå gårdsbrygg­eri må dekke til reklamen på skjorten sin.
FOTO: CARINA JOHANSEN Kristoffer Fossmark fra Jåttå gårdsbrygg­eri må dekke til reklamen på skjorten sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway