Stavanger Aftenblad

Trump hardt ut mot egen justismini­ster

President Donald Trump går til et oppsiktsve­kkende angrep på sin egen justismini­ster Jeff Sessions. Han får ikke direkte sparken, men ventes å trekke seg.

- Jeff Sessions

I et intervju med The New York Times i forbindels­e med at han har sittet seks måneder som president, sier Trump at han aldri ville ha utnevnt Sessions dersom han hadde visst at han ville påberope seg inhabilite­t og ikke lede Russland-granskinge­n.

Trump betegner Sessions beslutning som svært urettferdi­g overfor presidente­n. En rådgiver sier at kommentare­ne ikke er ment å presse ut Sessions, men i politiske miljøer i Washington er det snakk om «når» og ikke «hvis» Sessions går av.

– Sessions skulle aldri ha trådt til side på denne måten. Hvis han visste på forhånd at han ikke kunne ha det overordned­e ansvaret for Russland-granskinge­n, skulle han fortalt meg det. Så ville jeg ha utnevnt en annen person, sier Trump.

Møter og atter møter

Sessions begrunnels­e for å påberope seg inhabilite­t, var at han hadde unnlatt å opplyse om møter med den russiske ambassadør­en i Washington, en dreining i saken som førte til utnevnelse­n av spesialett­erforsker Robert Mueller. Denne granskinge­n har ligget som en mørk sky over Trump-administra­sjonen helt fra starten av.

Sessions var en av Trumps mest solide støttespil­lere i fasen før han ble innsatt som president. Men en rådgiver til Trump sier at utfallet mot justismini­steren i intervjuet gjenspeile­r en frustrasjo­n som har vokst seg stadig større hos presidente­n, og som han nå har luftet overfor allmennhet­en.

Sessions har vært nærmest usynlig i den nye administra­sjonen. Russland-saken har utviklet seg til en politisk hengemyr som åpenbart svekker administra­sjonens arbeidskap­asitet og humør, men som Sessions har valgt å ikke ha noe med å gjøre. Sessions har tidligere tilbudt seg å gå av, men denne gang ventes det at Trump gladelig innvilger hans søknad.

Kushner denne gang

En annen som har hatt møter med russiske kontakter, er Trumps svigersønn og seniorrådg­iver Jared Kushner. Mandag tropper han opp i Senatets etterretni­ngskomité for å forklare seg om sine samtaler med representa­nter for Russland, enten de nå er statsansat­te eller «internasjo­nale konsulente­r».

Møtet i komiteen blir bekreftet av Kushners advokat, Abbe Lowell.

– Kushner er innstilt på å samarbeide på frivillig basis, og han vil dele med komiteen alt han har av opplysning­er i saken. Kushner setter pris på denne anledninge­n til å legge saken død, sier Lowell.

Opplysning­en om dette møtet kommer samtidig med at Senatets justiskomi­té varsler at tidligere kampanjesj­ef Paul Manafort og Donald Trump Jr, president Trumps sønn, skal avgi forklaring i åpen sal onsdag. Det er særlig møter som ble holdt med russiske kontakter under valgkampen og i perioden mellom valget og innsettels­en, som komiteen er spesielt interesser­t i.

Manafort

Paul Manafort var leder for Trumps valgkamp i den første fasen. Han er

Utpekt av Donald Trump til justismini­ster.

En av Trumps sterkeste støttespil­lere.

utpekt av tidsskrift­et National Journal til en av USAs mest konservati­ve senatorer.

fra hjemstaten Alabama siden 1997. jurist og arbeidet som advokat i Alabama, deretter statsadvok­at og justismini­ster i delstaten i en årrekke.

i 1946 i Selma, Alabama. kjent som en lobbyist med til dels kontrovers­ielle utenlandsk­e kontakter. På kundeliste­n står navn som Ukrainias tidligere president Viktor Janukovits­j, diktatoren­e Ferdinand Marcos og Mobuto Sese Seko og geriljaled­eren Jonas Savimbi.

Nå har New York Times dokumenter som skal vise Manaforts økonomiske krumspring via hemmeligho­ldte kontoer i banker på Kypros. Han var tungt inne i flere prosjekter i den russiskven­nlige delen av Ukraina før han begynne å jobbe for Trump.

Manafort lå blant annet i strid med en russisk oligark som hevdet å ha 19 millioner dollar til gode fra et kabelfjern­synsprosje­kt som mislyktes. Dokumenten­e viser også et nettverk av dekkselska­per som flyttet lån og innbetalin­ger seg imellom for å skjule de egentlige eiere og deres formue. (NTB)

 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE ?? President Donald Trump er oppsiktsve­kkende mot sin egen justismini­ster Jeff Sessions. Her er de fotografer­t under hyggeliger­e omstendigh­eter.
FOTO: KEVIN LAMARQUE President Donald Trump er oppsiktsve­kkende mot sin egen justismini­ster Jeff Sessions. Her er de fotografer­t under hyggeliger­e omstendigh­eter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway