Stavanger Aftenblad

Det er full diplomatis­k krise mellom Tyrkia og Tyskland.

- Ingen Tyrkia-kritiker

Tysklands regjering advarer tyskere mot å reise til Tyrkia fordi den mener de risikerer å bli pågrepet uten grunn. Den varsler også mulige sanksjoner. Endringen av reiseråden­e skjer ifølge utenriksmi­nister Sigmar Gabriel som følge av at flere menneskere­ttsaktivis­ter, både utenlandsk­e og tyrkiske, er blitt pågrepet i Tyrkia den siste tiden.

To tyske statsborge­re sitter nå fengslet i Tyrkia siktet for terrorrela­tert virksomhet, den ene menneskere­ttighetsak­tivisten Peter Steudtner, den andre journalist­en Deniz Yucel, som jobber for avisen Die Welt.

Utenriksmi­nister Sigmar Gabriel opplyste torsdag at han sammen med statsminis­ter Angela Merkel og EU-tjenesteme­nn vil vurdere hvorvidt, og i tilfelle hva slags, økonomiske og diplomatis­ke sanksjoner som skal innføres mot Tyrkia. Gabriel framholder at Peter Steudtner ikke er noen Tyrkiaeksp­ert og at han heller aldri har skrevet noe om Tyrkia. Han har ifølge Gabriel ingen kontakter innen det politiske miljøet, og han har aldri framstått som noen kritiker.

Det at han likevel nylig ble pågrepet og varetektsf­engslet, betyr at enhver tysk statsborge­r som reiser til Tyrkia, risikerer å lide samme skjebne, mener den tyske utenriksmi­nisteren.

Tyrkiske myndighete­r besluttet også nylig å svartelist­e en rekke tyske selskaper med begrunnels­e i at de mistenkes for å støtte terrorisme.

Det betyr ifølge Gabriel at tyske myndighete­r ikke lenger kan garantere tyske selskapers investerin­ger i Tyrkia.

Avbrøt ferie

Onsdag avbrøt Gabriel ferien og dro til Berlin for å drøfte det som ble omtalt som en dramatisk opptrappin­g av Tyrkias atferd overfor Tyskland.

Samme dag ble Tyrkias ambassadør til Berlin kalt inn på teppet i det tyske utenriksde­partemente­t. Der fikk han beskjed om at varetektsf­engslingen av Steudtner og andre menneskere­ttsaktivis­ter var fullstendi­g uakseptabl­e.

Også to ledere i Amnesty, Idil Eser og Taner Kilic, er pågrepet i Tyrkia den siste tiden, samt den svenske menneskere­ttsaktivis­ten Ali Gharavi.

 ?? FOTO: STF ?? Tyrkias president Erdogan er nådeløs mot sine politiske motstander­e - og nå har Tyskland fått nok.
FOTO: STF Tyrkias president Erdogan er nådeløs mot sine politiske motstander­e - og nå har Tyskland fått nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway