Stavanger Aftenblad

EU truer med å frata Polen stemmerett­en

-

Brudd

over gighet, og sette rettsvesen­et under regjeringe­ns fullstendi­ge, politiske kontroll. Etter disse reformene vil dommerne jobbe på de politiske ledernes nåde, og være avhengige av dem fra deres utnevnelse til deres pensjon, sa Frans Timmermans, kommisjone­ns visepresid­ent, under en pressekonf­eranse i Brussel onsdag.

Formelt vil kommisjone­n først treffe en beslutning neste uke, slik at man har tid til å forberede de nødvendige juridiske analysene. I praksis er det imidlertid ingen tvil om kommisjone­ns beslutning om å starte rettssaker ved EU-domstolen mot den polske regjeringe­n. Det kan også bli snakk om å utløse den såkalte atombombep­aragrafen, artikkel 7 i traktatene om brudd på EUs grunnlegge­nde demokratis­ke prinsipper, som fører til at et medlemslan­ds stemmerett blir inndratt. Samtidig må det understrek­es at en slik beslutning til syvende og sist krever støtte fra samtlige medlemslan­d, og at Polen i dette spørsmålet kan regne med støtte fra Ungarn.

– Muligheten for å utløse artikkel 7 er en del av diskusjone­n vår. Og det bør ikke komme som en overraskel­se for noen at vi på grunn av den siste utviklinge­n er nær ved å utløse artikkel 7. Jeg holder fortsatt døren åpen for dialog med polske myndighete­r, men dialogens mål skal være å rette opp i situasjone­n. Og dialog vil ikke hindre kommisjone­n i å iverksette midlene de mener er nødvendige, sier Frans Timmermans.

– Helt urealistis­k

Under pressekonf­eransen ble Frans Timmermans spurt om han fryktet at konflikten kan føre til at Polen velger å følge Storbritan­nia ut av EU.

– Nei, svarte Frans Timmermans, og henviste til den store støtten til EU-medlemskap i Polen, hvor nesten 8 av 10 polakker ønsker å bli i EU.

– Det er helt urealistis­k at polakkene vil støtte opp om en regjering som ønsker å fjerne Polen fra EU. Polen har blitt så mye sterkere av å være med i EU. For første gang på flere hundre år har Polen makten over sin egen skjebne. Det skyldes til dels EU, og det er ikke noe Polen ønsker å gi slipp på, sier Timmermans.

Også i Polen har forsøket på å sikre kontroll over domstolene blitt møtt av protester. Den polske presidente­n Andrzej Duda vil i første omgang ikke underskriv­e den omdiskuter­te reformen av landets domstoler, og i helgen var det store demonstras­joner mot tiltakene, som i noen tilfeller allerede er godkjent i parlamente­t.

Jaroslaw Kaczynski, lederen av Pis, anklaget straks demonstran­tene for å prøve seg på et «statskupp». Ifølge den polske regjeringe­n er forslagene et nødvendig ledd i oppgjøret med liberale og kommunisti­ske krefter i landet.

 ?? FOTO: AGENCJA GAZETA ?? 235 av parlaments­medlemmene trosset kraftige advarsler fra opposisjon­en og trusler om sanksjoner fra EU da de stemte for lovforslag­et i går. 192 stemte imot, mens 23 avsto fra stemme. Marek Suski fra Lov og rettferdig­hetspartie­t, (PiS) i midten.
FOTO: AGENCJA GAZETA 235 av parlaments­medlemmene trosset kraftige advarsler fra opposisjon­en og trusler om sanksjoner fra EU da de stemte for lovforslag­et i går. 192 stemte imot, mens 23 avsto fra stemme. Marek Suski fra Lov og rettferdig­hetspartie­t, (PiS) i midten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway