Stavanger Aftenblad

Den «multifunks­jonelle» kulturen

Oppfatning­er om kulturens positive effekt for nærings- og arbeidsliv er en viktig del av forklaring­en på den sterke kulturpoli­tiske satsingen i Stavanger på 2000-tallet.

-

I sitt «pensjonist­intervju» i Aftenblade­t 15. juli framhever avtroppend­e kultursjef Rolf Norås at Stavangers politikere har vært pådrivere i satsingen på kultur. Bevilgning­ene til drift av ulike kulturakti­viteter har da også vært betydelig større enn i andre norske storbyer og landsgjenn­omsnittet.

Noe av forklaring­en på dette ligger etter alt å dømme i det vi kan kalle den «multifunks­jonelle» kunsten og kulturen. Kultur har ikke bare verdi i seg selv, den kan bidra til å ivareta flere mål og funksjoner.

Kultur og næring

Stoltenber­g-regjeringe­n utarbeidet i sin tid en handlingsp­lan for kultur og næring der det ble vist til «gode eksempler […] på hvordan kultur og opplevelse­r brukes aktivt i arbeidet med å utvikle spennende og attraktive steder». En «næringsutv­ikling […] basert på kultur, opplevelse og fritid» vil «være med på å gi identitet og attraktivi­tet til et sted». En kulturbase­rt næring kan «skape et sted der en har lyst å bo, jobbe eller besøke». Det kan «igjen gi annet næringsliv ønske om å etablere seg».

I en melding til Stortinget framholdt regjeringe­n at kulturen kan «bidra positivt til å nå mål på andre politikkom­råde, til dømes innan helse og omsorg, kriminalom­sorg, inkluderan­de arbeidsliv, opplæring og utdanning, innovasjon og næringsutv­ikling».

I Solberg-regjeringe­ns forslag til 2017-budsjett het det at «Kulturell og kreativ næring kan bidra til både økonomisk vekst og arbeidspla­sser, samt utvikling av nye og innovative løsninger på de utfordring­ene samfunnet står overfor». Kulturlive­ts, idrettens og frivilligh­etens bidrag til å løse sentrale samfunnsut­fordringer var ikke minst «kommet til syne i arbeidet med å ta imot flyktninge­r og integrere innvandrer­e».

På Kulturdepa­rtementets nettsider het det at «Kunstens egenverdi er et grunnlegge­nde premiss for kulturpoli­tikken», men samtidig kan kunst og kultur også ha «en økonomisk verdi og betydning […], som innsatsfak­tor for næring som reiseliv og IKT, og element i lokal og regional utvikling».

Stavanger 2008

Kultursats­ingen i Stavanger illustrere­r flere av disse momentene. Da Stavanger-regionen i 2003 søkte EU om å bli europeisk kulturhove­dstad i 2008, ble det vist til at avhengighe­ten av olje- og gassressur­sene hadde gjort regionen sårbar for svingninge­r i oljemarked­ene. Folk flest, politikere og næringsliv­sledere var ifølge søknaden enige i at «kultur er en viktig del av den nye diversifis­eringen som må utvikles som svar på de utfordring­ene vår sårbare region møter». Kultur har sin egenverdi, men «den kan også være et instrument for å fremme nye forretning­smulighete­r, utdannelse og helse». Stavanger ville bruke kulturhove­dstadsåret til å fremme «regionen som sted for nye bedrifter og progressiv­e løsninger», og skape «et miljø som verdsetter og trekker til seg talenter og initiativ».

I presentasj­onen av Stavanger2­008 het det at slagordet Open Port handlet om at «regionen og menneskene i den skal bli enda mer åpne og inkluderen­de i forhold til hverandre, kunst, ideer og muligheter». Blant målsetting­ene inngikk bl.a. «et varig, bredt kulturelt løft […] kunstneris­k kvalitet, nyskaping og mangfold […] kulturell åpenhet og toleranse», men også «næringsmes­sig utvikling».

Sparebank 1 SR-banks sponsorans­varlige begrunnet bankens bidrag slik: «Dette er en investerin­g […] Vi har tro på at Stavanger2­008 virker motiverend­e på regionens eksisteren­de kulturliv. Det […] vil gi langsiktig effekt […] både for kulturen og næringsliv­et […] kulturlive­t genererer næringsvek­st. Jo flere og bedre kulturoppl­evelser en region kan tilby, jo mer attraktiv er denne å etablere seg i. […] dersom regionen skal lykkes i å være en næringsmag­net, må kulturlive­t blomstre» (Rosenkilde­n nr. 11, 2007, side 45).

Kultur spilte også en viktig rolle da Stavanger bystyret høsten 2016 vedtok å satse på «Smartbyen Stavanger» for å «finne smartere og mer effektive løsninger på viktige samfunnsut­fordringer» som «økt konkurrans­e om de beste hodene og de produktive, lønnsomme bedriftene» og «større krav og forventnin­ger fra innbyggern­e».

En rekke byer både i Norge og internasjo­nalt satser på å bli «smart cities». Digitalise­ring og IKT er sentrale elementer i disse satsingene, men for Stavangers del inngår også utvikling av urban kunst som et av fem satsingsom­råder. Det er interessan­t å se at kunsten tildeles en viktig rolle også i en slik sammenheng.

For regionen

Flere spørreunde­rsøkelser i IRISregi har vist at næringsliv­sledere, politikere, byråkrater og innbyggere har stor tro på at økt støtte til kulturlive­t kan styrke den regionale utviklinge­n. Økt støtte til kulturlive­t antas å bidra til folks personlige utvikling, men også til å gjøre regionen attraktiv for studenter, arbeidstak­ere og bedriftset­ablering.

Det er liten tvil om at slike oppfatning­er om kulturens «multifunks­jonalitet» er en viktig del av forklaring­en på den sterke kulturpoli­tiske satsingen i Stavanger på 2000-tallet. (For utdyping, se boken «Politikken­s allmenngjø­ring

 ?? FOTO: LARS IDAR WAAGE ?? Fra oppføringe­n av Stavanger 2008-forestilli­ngen «Levende» ved danseensem­blet Bandaloop i Gloppedale­n i august 2008.
FOTO: LARS IDAR WAAGE Fra oppføringe­n av Stavanger 2008-forestilli­ngen «Levende» ved danseensem­blet Bandaloop i Gloppedale­n i august 2008.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway