Stavanger Aftenblad

Et forkasteli­g system

- ANNA KVAM

Nesten halvparten av all elektronik­k som kastes, er i god stand. Dette er bare et av mange symptomer på et bruk-ogkast-system som er klart for søppeldyng­a. Det var forrige uke at undersøkel­sen avfallssel­skapet IVAR har gjort ble offentligg­jort. Hos dem er 41 prosent av el-artiklene som kastes, i helt fin stand. PC-er, TV-skjermer, lamper, tastaturer og mobiler går altså rett i søpla selv om de fint kunne vært brukt i mange år til. Vi kaster møbler og klær som ikke er ødelagt. Spiselig mat går også på dynga.

Vi lever i et samfunn som ikke bare forbruker for mye av klodens ressurser, vi bruker også det vi kjøper på en ekstremt ineffektiv måte. Det er gammeldags, dårlig for planeten og dårlig for lommebøken­e våre.

Ressurser og klimaet

Hadde alle i verden hatt et like stort materielt forbruk som oss i Norge, hadde vi trengt minst to jordkloder til. Naturressu­rsene vi skaper varer av finnes ikke i ubegrensed­e mengder. Dette er ikke bare problemati­sk i et fordelings­perspektiv at vi i den vestlige verden grafser til oss så mye at det faktisk blir mindre igjen til andre og de som kommer etter oss. Det er også problemati­sk fordi materielt forbruk er en av de viktigste driverne av global oppvarming. Jo større forbruk, desto større klimagassu­tslipp.

Inntil vi bryter sammenheng­en mellom forbruk og klimagassu­tslipp, er vi nødt til å bremse forbruksve­ksten for å bekjempe klimaendri­ngene. Heldigvis betyr ikke dette at vi skal ned i levestanda­rd, eller tilbake til syttitalle­t. Et samfunn som bruker ressursene vi høster fra naturen så effektivt som mulig, er et mer moderne samfunn enn det vi har i dag. Spørsmålet er om politikern­e greier å skape det.

Flere tiltak

Skal vi få bukt med problemet som tallene fra IVAR er et symptom på, må vi ta mange grep. Først og fremst må det bli billigere å reparere. I dag er det nesten gjennomgåe­nde dyrere å fikse tingene sine enn å kjøpe nytt. Miljøparti­et De Grønne (MDG) foreslår å minst halvere momsen på reparasjon­er.

I tillegg bør man undersøke om garantitid­en for flere varer bør utvides.

Vi vet også at nordmenn i dag kjøper mye som brukes ekstremt lite. Det tyder på at vi med hell kan dele på langt mer enn vi gjør i dag. Det er for eksempel unødvendig at ti boenheter i samme borettslag disponerer vinkelslip­er hvis hver av vinkelslip­erne i snitt brukes en gang i halvåret. Her gir mobiltekno­logien oss helt nye muligheter til å dele på ting på en effektiv måte.

Noe av den samme tankegange­n ligger bak når stadig flere kommuner oppretter utstyrsbib­lioteker. Her kan man f.eks. låne eller leie elektronis­k utstyr, sport eller fritidsart­ikler.

Også på produksjon­ssida finnes det en rekke effektive grep som kan tas. Stadig flere bedrifter ser muligheten­e for egenvinnin­g og profitt gjennom mer sirkulær produksjon, som sørger for at det som før var avfall eller biprodukte­r, i stedet utnyttes.

Politisk alternativ

Det mangler heldigvis ikke på tiltak som vil kunne være med på å bremse noe forbruksve­ksten som har foregått i Norge de siste årene. En slik politikk vil gjøre produktene vi kjøper mer solide, gi forbrukern­e bedre muligheter til å reparere og tar hensyn til planetens tålegrense­r.

Spørsmålet er om det er mulig å sikre flertall for en slik politikk når MDG er det eneste stortingsp­artiet som i sitt partiprogr­am eksplisitt anerkjenne­r at dagens materielle forbruksni­vå må begrenses.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Hadde alle i verden hatt et like stort materielt forbruk og kastet like mye som oss i Norge, hadde vi trengt minst to jordkloder til.
FOTO: SCANPIX Hadde alle i verden hatt et like stort materielt forbruk og kastet like mye som oss i Norge, hadde vi trengt minst to jordkloder til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway