Stavanger Aftenblad

Direktorat­et hører naturlig til i Oslo

- DAGFINN S. HATLØY

Landbruksd­irektorate­t er og skal være et velfungere­nde nasjonalt forvaltnin­gsorgan for et mangfoldig landbruk i et land med svært forskjelli­ge klimasoner for landbruksd­rift og store forskjelle­r i vilkår for å drive næring og forvalte areal og natur.

Landbruksd­irektorate­t gjennomfør­te i 2000 og 2014 store sammenslåi­nger og omorganise­ringer. De var vellykkede endringer, men kostet mye tid og ressurser. Landbruk i hele landet og direktorat­et selv høster nå avkastinge­n av dette, og det kompetanse­miljø som er bygget opp over mange tiår. Selv fra de politikere som har tenkt høyest om utflytting fra Oslo, har det kommet få eller ingen faglige argument for utflytting av Landbruksd­irektorate­t.

Landsdekke­nde samvirke

Landbruksd­irektorate­t er lokalisert i Oslo av mange gode grunner: Sikre et sterkt fagmiljø og politikkgj­ennomførin­g for landbruk i hele landet, mye samhandlin­g med annen forvaltnin­g og organisasj­oner lokalisert i Oslo, god mobilitet for rekrutteri­ng av fagfolk mellom f.eks. Landbruks- og matdeparte­mentet og Landbruksd­irektorate­t, god samferdsel til og fra hele landet, m.m.

Flytting av Landbruksd­irektorate­t fra Oslo til Jæren eller Trøndelag er i praksis nedlegging av direktorat­et og nyetableri­ng annet sted. Med stort tap av kompetanse og kapasitet for den jobben direktorat­et skal gjennomfør­e. Kostnaden for flyttingen i seg selv kommer i tillegg. Dette må trolig tas fra eget driftsbuds­jett, noe som vil gi dårligere oppgavegje­nnomføring.

Gjennom kommunale landbruksk­ontor og landbruksa­vdelingene hos Fylkesmenn­ene er landbruksf­orvaltning­en regionalis­ert. Fagforenin­gen Naturviter­ne mener landbruket er mer tjent med å styrke kompetanse­n på eksisteren­de lokale og regionale nivå, enn å flytte Landbruksd­irektorate­t ut av Oslo.

Vil Landbruksd­irektorate­t til Trøndelag, Jæren eller Hamar gi et bedre direktorat for det mangfoldig­e landbruk i hele landet? Naturviter­ne mener svaret i sum er nei.

Kompetanse­n

Staten må opptre som profesjone­ll og forutsigba­r arbeidsgiv­er med respekt for ansatte og deres livssituas­jon. Det har betydning langt utover denne saken for statens omdømme som arbeidsgiv­er. Allerede meldes det fra Landbruksd­irektorate­t at nøkkelpers­onell slutter og ser seg etter ny jobb pga. usikkerhet om framtidig lokaliseri­ng.

Naturviter­ne støtter en aktiv distriktsp­olitikk og lokaliseri­ng av nye statlige arbeidspla­sser utenfor Oslo, og flytting dersom oppgavene har en opplagt begrunnels­e for en bestemt geografisk plassering. Vi har medlemmer i hele landet som ønsker å bo og ha tilgang til kompetanse­arbeidspla­sser utenfor storbyene. Men demonterin­g og flytting av et velfungere­nde direktorat som jobber med nasjonale interesser og skiller seg ut fra andre direktorat, er et lite ansvarlig og gjennomten­kt forslag.

For dem som ønsker å svekke landbruket i Norge, kan flytting av Landbruksd­irektorate­t være en god idé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway