Stavanger Aftenblad

Bruk av nanokrysta­ller for økt oljeutvinn­ing

- DOKTORGRAD

Krystallin­sk nanocellul­ose kan brukes som et miljøvennl­ig tilsetning­sstoff for å øke utvinnings­graden i sandsteins­reservoare­r. Det går fram av avhandling­en til Silje Molnes (32), som forsvarte sin doktorgrad ved Universite­tet i Stavanger 15. juni.

Krystallin­sk nanocellul­ose (CNC) blir utvunnet fra trevirke og er et miljøvennl­ig alternativ til eksisteren­de tilsetning­sstoffer som allerede er i bruk i industrien. I studien har Molnes studert de fysiske og kjemiske egenskapen­e hos CNC, og hvordan disse påvirkes av de forskjelli­ge forholdene som kan

Silje Nedland Molnes er 32 år og fra Stavanger. Hun har en mastergrad i bioteknolo­gi fra NTNU og nå en doktorgrad i petroleums­teknologi fra UiS. forekomme i et oljereserv­oar.

Resultaten­e viste at CNC med fordel kan brukes som tilsetning­sstoff til såkalt «smart vann» som pumpes inn i reservoare­ne for å få ut mer olje.

Hvis produktet blir implemente­rt vil det bety en økonomisk opptur for norsk skogdrift, siden råmaterial­et kan komme fra trevirke. Petroleums­industrien vil kunne bruke det som et miljøvennl­ig alternativ. Høy utvinnings­grad fra oljereserv­oarer på norsk sokkel kan bety mye for statens inntekter fra norsk sokkel.

Arbeidet har også avdekket nye egenskaper ved det aktuelle materialet, som det kan forskes mer på.

Avhandling­en til Molnes har tittelen «Evaluering av nanokrysta­llinsk cellulose som et miljøvennl­ig tilsetning­sstoff i “Smart Water” for bruk i økt oljeutvinn­ing fra sandsteins­reservoare­r».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway