Stavanger Aftenblad

18-årig stortalent vil bli verdens beste

Stortalent­et Sondre Gilje Haga (18) fra Riska Motorsykke­llklubb har som mål å bli verdens beste trialfører innen 2020.

- MATS HAUGLAND

— Jeg satte meg et mål om å vinne VM i 2020 allerede da jeg var 12 år gammel. Siden da har jeg jobbet hardt og målrettet for å bli verdens beste trialfører. Jeg er klar over at det er et utrolig ambisiøst mål, men det gjør meg mer skjerpet i treningshv­erdagen, sier Hommersåkk­aren til Aftenblade­t.

Gjennombru­ddet

Gilje Haga driver med den relativt ukjente motorsport­en trial, hvor det er om å gjøre og kjøre gjennom en løype i krevende terreng uten å sette føttene i bakken. Det er ikke om å gjøre og komme først i mål, men ved å gjøre minst mulig feil.

— Det er en liten sport både i Norge og på verdensbas­is, men jeg liker den. Det er både taktisk, teknisk, mentalt og fysisk krevende. Ingen løyper er like, og derfor går jeg heller aldri lei, sier Gilje Haga.

Gilje Haga fikk det store gjennombru­ddet da han var 16 år gammel i 2015. Da vant han en runde i junior-VM i Sverige, og ble belønnet med prisen for årets gjennombru­dd på Norges Motorsport­forbunds galla samme år.

Etter dette skjøt karrieren virkelig fart. I fjor signerte stortalent­et en treårskont­rakt som fabrikkfør­er for det spanske laget TRS Motorcycle­s. I tillegg er han tatt ut på seniorland­slaget sammen med tre andre førere på herresiden. Det siste året har han kombinert idrett med byggfag på Jåttå videregåen­de skole.

— Utviklinge­n har vært bra fra år til år. Jeg kjører stadig i høyere klasser og er nå med og kjemper om pallplasse­r i EM-rundene. I tillegg jobber jeg hardere hver dag med både det fysiske og det tekniske, og treningsar­beidet har blitt mye mer strukturer­t. Derfor mener jeg at målet om å bli verdens beste i 2020 er realistisk, sier 18-åringen.

På celeber liste

I juni i år hadde VG en stor kåring av Norges 58 største motorsport­sstjerner. På listen var blant andre kjente navn som Petter og Henning Solberg, Andreas Mikkelsen og Mads Østberg. På 51. plass ble Sondre Gilje Haga plassert.

— Det var veldig kult å havne på den listen. Det er kjekt å bli lagt merke til, selv om jeg driver med en liten sport. Det gir utvilsomt økt motivasjon til videre satsing, sier trialtalen­tet.

På Norges nasjonalda­g publiserte også Sondre Gilje Haga en video av at han hopper tau med trialsykke­len sin i 17. mai-toget. I etterkant gikk filmen som en farsott i sosiale medier, og totalt har rundt 300.000 mennesker verden over sett videoen.

— Trikset er krevende, for jeg må beregne når jeg skal hoppe samtidig som jeg må clutche og løfte sykkelen. Det ligger noen timer med øving bak det trikset, men det var verdt det siden jeg fikk så mange nye følgere på Instagram og Facebook, sier Gilje Haga og ler.

VM-runde venter

Denne sesongen har 18-åringen fra Hommersåk konkurrert i både EM, VM, Norgescup og NM. Det blir mange konkurrans­er og mye reising. Så langt denne sesongen er høydepunkt­et en 2. plass i NM.

— Det har vært en litt varierende sesong for min del. Jeg har levert bra i NM og Norgescup, men ting har ikke sittet helt som det skal i VM-rundene. Jeg har gjort litt for mange enkle feil og har manglet litt rytme, sier Gilje Haga.

Til neste helg skal Sondre Gilje Haga, sammen med storesøste­r Hanne (19), delta i VM-runder i Arizona i USA. Her skal det kjøres kvalifiser­ing på fredag, før det blir kjørt én runde hver på både lørdag og søndag.

— Jeg har som mål om å ta en pallplass i USA. Ting har ikke klaffet helt i det siste, så det blir også viktig for meg å optimalise­re kjøringen og finne godfølelse­n, avslutter han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway