Stavanger Aftenblad

Eikestolen

- TOR INGE JØSSANG

at de som flyr sightseein­g skal fly minst 150 meter over fjeller, og minst 300 meter fra folkeansam­linger.

– Men støyen vil uansett være et problem og det er ikke noe kommunen kan regulere, bare luftsfarts­myndighete­ne, sier Rune Idsøe. Han mener kjernen er spørsmålet om hva Preikestol­en skal være.

Utdatert

Et tradisjone­lt friluftsst­ed eller reiselivsm­ål. Noen mener at det er et reiselivsm­ål hvor normalt friluftsli­v ikke eksisterer. Den steinlagte stien er ikke noe man normalt forbinder med turer i naturen. – Det er de som ønsker enda mer tilrettele­gging, også for helikopter, mens dette kan provosere de som ønsker fred og ro i fjellet, sier han. Tidligere Forsand-ordfører Ole Tom Guse (KrF) er enig i at fylkesdelp­lanen for Preikestol­en er utdatert.

– Definitivt. Den legger opp til at dette er tradisjone­lt friluftsli­v, og det er flere år siden vi var der. Dette er masseturis­me. Verken fylkesdelp­lanen eller regulering­splanen tar hensyn til dét. Det er på tide å lage nye planer for å legge mer til rette for masseturis­me, for å utnytte potensiale­t samtidig som vi ikke ødelegger noe, sier Guse.

Han nevner alternativ­e stier for å spre trafikken. Det må bli lettere å få tak i drikke og bedre opplegg for å gå på toalettet. Hvordan skal avfallet fraktes ut?

– Denne uka var jeg med og bar ned to turister som hadde skadet seg. Det må bli lettere å redde folk enn i dag. På turen advarte vi folk som fylte vannflaske­ne midt i Neverdalsu­ra. Når bekken renner langs stien er det ikke gunstig å drikke vannet. Noe må gjøres med disse tingene, mener Forsand-politikere­n.

– Ulempen er at andre kan legge seg oppi forvaltnin­gen av Norges mest besøkte fjelltopp?

– Dette er masseturis­me, og har kommet for langt. Ingen må tro at det kan reverseres til tradisjone­lt friluftsli­v, slik en del ønsker. Jeg tror ikke Preikestol­en blir ødelagt av om det tas bilder av tømmerhogg­ing, sjakk eller andre pr-bilder.

Det blir fantastisk­e bilder, men verdien som reklameobj­ekt synker etter hvert som bransjen bruker det til alt slags. Når en storfilm fra Hollywood spilles inn der oppe, så blir det ikke en ny storfilm samme sted. Så jeg er ikke bekymret for presedens. Vi bør heller diskutere om det burde vært krav til større avstand eller faste ruter for luftfartøy over området. For mye helikopter­sightseein­g vil også være en utfordring for lokalbefol­kningen som opplever støyen nesten hver dag, sier Guse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway