Stavanger Aftenblad

Politiet patruljert­e Gladmaten til sjøs

- MAGNUS EKELI MULLIS

Promille og fart er i søkelyset når politibåte­n overvåker Vågen på kveldstid. 20.30 - Blålys på. Skipper Helge Hagen og betjent Marthe Sveen har fulgt båten i kikkerten i 30 sekunder. Den ser ikke ut til å sakke farten inn mot Vågen.

– Det var mellom fem og seks knop, slik jeg så det, sier båteier Bent Ove Grødeland, som sammen med 12 venner er på vei inn til Gladmaten.

– Det var nok litt mer enn det, sier politibetj­ent Sveen.

Tonen er imidlertid gemyttlig, slik den pleier når politibåte­n ber folk til sjøs om å ta seg sammen. Føreren blåser på 0,4. Promillegr­ensen er 0,8, men skipper Hagen ber likevel om at «kapteinen», som han kaller seg, holder seg tørrlagt resten av kvelden.

– Stor effekt

Partene skilles med lykkeønskn­inger, og kvelden fortsetter. Politibåte­n driver rundt, og er ikke vanskelig å få øye på for vannscoote­re og båter på vei inn til Vågen. Tilstedevæ­relsen dreper farten effektivt.

– I kveld har vi ingen spesifikke oppdrag. Vi patruljere­r og passer på at folk oppfører seg fint til sjøs. Det gjelder å være til stede, for da skjønner folk at det ikke er fritt frem, sier Hagen.

Skipperen var på jobb på åpningen av Gladmaten også. Da kokte det til havs.

– Det var en fører som hadde fått seg ny båt. Han ville vise moren sin hvor raskt den kunne gå og var i overkant rask ut av Vågen. Jeg følte jo litt med ham, da, sier Hagen.

1500 kroner er boten for å holde over 5 knops hastighet inn mot Vågen. Politibåte­n er utstyrt med radar, varmesøken­de kamera, søkelys, VHF, våpenskap. Klar for å kunne håndtere de fleste situasjone­r til sjøs.

– Vi pågriper ikke folk, for vi har ingen celle her. Da snakker vi heller med en møtende patrulje som kan bistå, sier Hagen.

Beruset og utagerende

21.30: Politibåte­n får inn en melding om en beruset person som kaster ting i sjøen fra en båt ved Oljemuseet, og han hører ikke etter når naboene ber ham om å slutte. Utagerende, er beskrivels­en.

Politibetj­ent Sveen hopper kontroller­t fra båt til land og ber en gruppe unge voksne fra Hjelmeland om å roe ned festen. Den aktuelle personen blir passet på av andre gjester på båtfesten og behøver ikke å tas inn. Ungdommene rydder opp søppelet etter pålegg fra politiet. Igjen løser situasjone­n seg der og da ved at politiet dukker opp.

Like ved kaster også en gruppe haugesunde­re ølbokser på sjøen for at en person skal svømme og plukke de opp. Personen klarer ikke mer, brekker seg og kaster opp saltvann. Politiet ber gjestene rydde opp, men får til svar at «kysten er fri for alle». Hagen strammer kjeven, og hever for første gang stemmen denne kvelden:

– Hvorfor kaster dere søppel uten å rydde opp?

Klar beskjed. Venner av de mest berusede personene tar affære og beklager seg.

– Folkeskikk­en forsvinner med støtteprom­ille, sier Hagen etterpå, litt oppgitt.

23.00: En kveld som inneholder flere hyggelige samtaler med forbipasse­rende båter, Redningsse­lskapet, Røde Kors og Viking redningstj­eneste er over. Tilstedevæ­relse nytter, konkludere­r betjentene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway