Stavanger Aftenblad

Lærer ungene å lage iskrem på 1–2–3

- OLA FINTLAND

– Jeg hadde egentlig en maksgrense på 20 barn, men jeg har ikke hjerte til å avvise noen, sier kursleder Therese D’este Thomassen til Aftenblade­t.

Lokalene like ved Svankevigå i Nedre Banegate er fylt opp av 24 unger litt før klokken 14 lørdag ettermidda­g. De få som kommer en halv time seinere, må dessverre vente på neste kurs litt seinere på ettermidda­gen.

Benken foran Thomassen er fylt med kremfløte, Vikingmelk, sukker og vaniljesuk­ker. Hun finner også fram store poser med isbiter og salt.

På den andre siden av benken står barna i en lang rekke. Mange foreldre er også med, men de overlater mesteparte­n av jobben til ungene. En kort demonstras­jon er alt som skal til for å sette det hele i gang.

Etter tur måler barna opp og heller like store deler med fløte og kondensert melk i en plastpose. De drysser også på to spiseskjee­r sukker og en halv teskje vaniljesuk­ker.

Posen med fløtebland­ingen skal opp i en større pose med isbiter og salt, og så er det bare å riste løs for å kjøle ned og gjøre den flytende fløtebland­ingen til fast og luftig iskrem.

For å hindre at hendene blir altfor kalde, får ungene egne hansker på.

– Jeg trodde at det var vanskelig å lage is, men det er enklere enn jeg trodde, sier Teodor Jørgensen Hagland.

– Jeg visste ikke at du måtte riste så mye, sier Kalle SandeBrode­rsen.

Thomassen viser også fram enn enda raskere variant og viser hvordan du kan lage en mangosorbe­t på få sekunder ved bruk av tørris.

Etterpå får ungene smake, og de er godt fornøyd med resultatet.

Kursleder Therese D’este Thomassen er daglig leder av Fra Hage til Mage som tilbyr ulike matkurs for barn og unge. Målet er at barna skal mestre å lage sin egen mat, smake på noe nytt og spennende og få en god opplevelse.

Iskremkurs­et er en del av Spiselig Byfest i østre som ble arrangert for gang i 2013.

Første året var det Ostehuset som sto i spissen for arrangemen­tet i Lervigtune­t park sammen med Albert Idsøe og Stavanger Brygghus. Siden bydel, første har arrangemen­tet for år.

Dette året utvides byfesten til Badedammen og videre nedover sjøfronten og har skapt nye aktivitete­r flere steder. vokst år

At unger liker å spise iskrem, er neppe en stor overraskel­se. Mange ville også lære å lage sin egen is som en del av Spiselig Byfest.

 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Kursleder Therese D’este Thomassen viser hvordan man kan lage mangosorbe­t ved hjelp av tørris på få sekunder.
BEGGE FOTO: FREDRIK REFVEM Kursleder Therese D’este Thomassen viser hvordan man kan lage mangosorbe­t ved hjelp av tørris på få sekunder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway