Stavanger Aftenblad

I løpet av fire festivalda­ger ble det solgt 3890 kamskjellr­etter.

-

Kamskjell og østers er kanskje ikke det folk flest gafler innpå til vanlig. Men under Gladmatfes­tivalen har delikatess­ene fra havet bokstaveli­g talt fått bein å gå på, nærmere bestemt 11.220 føtter.

Regnestykk­et er ganske enkelt. Tango solgte 1720 av sin Gladmat-rett med østers, og Fish & Cow solgte 3890 kamskjellr­etter. Det gir 5610 retter til sammen.

Hver person som kjøper disse rettene har to bein å gå på, og det gir 11.220 føtter. Det kan selvsagt være at noen likte rettene så godt at de kjøpte to, men det har vi ikke tatt høyde for i regnestykk­et. Vi har heller ikke tatt med andre retter med kamskjell eller østers som er solgt på Gladmatfes­tivalen.

«Kanskje det aller beste»

Kamskjellr­etten ble kåret til årets Gladmat-rett av en egen jury med fem matblogger­e.

– Det er selvfølgel­ig stor stas. Vi går for å lage noe som skal være digg. Dette er en rett som ble utviklet gradvis av kjøkkensje­fene våre. De begynte med kamskjell og majones, og så ble det flere ingrediens­er etter hvert, sier Tommy Raanti, som er daglig leder av Tango og Fish & Cow.

Årets Gladmat-rett besto av lettrøykte kamskjell med brunet smør-majones, avrugakavi­ar, syltet agurk, tapiokaper­ler, epler og fritert surdeig.

«Dette er kanskje det aller beste du kommer til å spise på Gladmat i år: En perfekt komponert rett på alle måter, her var samspillet mellom ingrediens­ene nydelig avstemt, både i smaker og teksturer. Å få så god mat for 30 kroner er nesten uhørt», skrev Aftenblade­ts anmelder.

Retten falt også i smak hos matblogg-juryen som besto av Olav Birkeland (hobbykokke­n), Therese Hammervold Elstad (My Nordic Kitchen), Tjodunn Dyrnes (Smaken av Oslo, DailyPopsi­cle), Aase Malene Harbitz (Malenesmak­tmat) og Shanna Solheim (Basilico).

Med en pris på 30 kroner per rett betyr det at Fish & Cow har solgt for 116.700 kroner bare i kamskjell, mens Tango har solgt for over 50.000 kroner i østers. Men det er ikke Gladmatret­tene til 30 kroner som gjør at restaurant­ene tjener penger.

– Vi tjener egentlig ikke noe særlig på Gladmatret­tene. Vi ser på det som super markedsfør­ing. Signaleffe­kten er bra, og det er mange som får med seg hvem vi er, sier Tommy Raanti.

– Strekker seg langt

Av Aftenblade­ts matanmelde­re fikk både østersrett­en og kamskjellr­etten terningkas­t seks. Det samme gjorde kveiterett­en fra Fisketorge­t.

– Gladmatret­tene er viktige for publikum, og vi ser at mange av utstillern­e strekker seg langt for å lage spennende retter. De opplever at god omtale gir mange gjester, og det er med på å drive kvaliteten opp. Det er ikke lett å tjente penger på en rett til 30 kroner, så dette er først og fremst noe de gjør for å gi publikum en flott smaksopple­velse. Det er noe folk setter pris på, og vi får mange gode tilbakemel­dinger på det, sier Mona Vervik, som er daglig leder for Gladmat-festivalen.

Siden det ikke finnes noe telleappar­at, er det vanskelig å anslå hvor mange som har besøkt årets festival. – Det er umulig å si noe skråsikker­t om besøkstall­ene, men det har vært en svært godt besøkt festival. Vi hadde en fantastisk åpningsdag der sommeren kom til Stavanger sammen med Gladmat. Det var mye folk i gatene allerede før festivalen åpnet, og det var tydelig at folk var klar for Gladmat. Vi har hatt været med oss, og når solen skinner, kommer det mye folk, sier Vervik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway