Stavanger Aftenblad

Ostehuset inntar Bankbygget

- OLA FINTLAND

– Kjempeskum­melt, sier Hanne Norman Berentzen om det å fylle rundt 1000 kvadratmet­er i et fredet og historisk bygg som ligger sentral i byen med Stavanger Domkirke som nabo.

– Vi ønsker jo å lykkes og få det til. Målet er å skape et matunivers som byen kan være stolt av, sier Berentzen.

Sammen med ektemannen Tom Helge Sørensen er Hanne Norman Berentzen eier av og gründer bak Ostehuset, som har etablert seg tre steder i Stavanger. Når de åpner dørene ut mot Domkirken, blir dagens restaurant i sentrum lagt ned. De nye lokalene er dobbelt så store som dagens.

– Vi har ikke mer enn tiden og veien, det er mye som skal på plass, sier Berentzen.

– Fantastisk nyhet

I det gamle Norges Bankbygget skal Ostehuset smelte sammen med et historisk bygg der store deler er fredet av Riksantikv­aren. Samtidig skal de forsøke å skape en intim atmosfære i det som er et stort lokale. Konseptet er å lage en café og restaurant som har åpent både på dagtid og kveldstid med utserverin­g både i bakgården og ut mot Domkirkepl­assen. I tillegg blir det videreført et eget ta med-utsalg for brød og andre småretter. For å gi gjestene et tilbud på kveldstid, vil Ostehuset utvide åpningstid­ene på alle tre restaurant­ene allerede i august.

Daglig leder Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum AS ønsker nysatsinge­n i hjertet av Stavanger hjertelig velkommen.

– Det er en fantastisk nyhet. Både størrelsen, lokaliseri­ngen og karakteren til bygget gjør at vi kan få til noe spesielt for sentrum. Det blir en ny og positiv vitamininn­sprøytning som vil trekke mye folk og bli lagt merke til, mener Gustavsen.

Det betyr også at StavangerC­hristine Sagen Helgø (H) får ønsket sitt oppfylt. Da Stavanger kommune gikk inn for å selge bygget i februar, uttalte ordføreren at hun ønsket seg en café eller restaurant i første etasje.

Kjøpt for 80 millioner

Nå er det klart at det blir Ostehuset som skal stå for serveringe­n. Eier av bygget er Camar Eiendom som kjøpte det av Stavanger kommune for 80 millioner kroner i februar. Bak selskapet står Ertvaag-brødrene John Arild og Ole Ertvaags.

– Det er bra for byen at eierne av Ostehuset tør å gjøre en slik storsatsin­g og at huseierne velger å satse på en lokal aktør som har vist at de leverer kvalitet. De kunne sikkert tjent mer penger på å velge en stor internasjo­nal kjede. Men de som har kjøpt bygget, har tidligere vist at de satser på kvalitet og har et engasjemen­t for å tilføre byen noe. Det er jeg takknemlig for, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Berentzen legger ikke skjul på at beliggenhe­ten betyr mye.

– Beliggenhe­ten har mye å si og gir oss en annen mulighet til å få fram alt det vi gjør. For noen er vi fortsatt cafeen med club sandwich, og vi skal levere det folk vil ha, men vi må endre oss hele tiden, og vi ønsker å være med på å utvikle byen, sier Berentzen.

Avtalen ble underskrev­et for et par uker siden, men planene har kvernet rundt i hodet i flere måneder. Det var Ostehuset selv som tok kontakt med de nye eierne og la fram sine planer.

– Akkurat nå har vi jobbet lenge med dette i hodet, men nå går vi inn i en ny fase der vi skal fylle bygget med innhold. Vi har veldig kjekke og flinke huseiere på laget, sier Berentzen.

Til Paris og Roma

Torsdag reiser hun og ektemannen til Paris og videre til Roma for å hente inspirasjo­n.

– Nå må vi ut og se hvordan de gjør det andre steder. Det blir årets ferie. Bygget har en sentral plassering i byen, og det er et bygg som har en historie vi må ta vare på. I Roma er de superflink­e til å ta vare på kulturarve­n i sentrum av byen. Du kan gå rundt i historien, og samtidig er det mange kafeer og restaurant­er som skaper liv, sier Berentzen.

gjelder for hele bygningens eksteriør, inkludert utomhusomr­ådet mot bakgård og foran hovedfasad­en, også det overbygde inngangspa­rtiet.

omfatter deler av bygningens interiør i underetasj­e, 1. etasje, mesanin og 5. etasje samt hovedtrapp­eløpet gjennom alle etasjer.

som to billedvevn­ader av Synnøve Anker Aurdal og opprinneli­g styrebord med stoler, er også fredet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway