Stavanger Aftenblad

415 bedrifter kontroller­t – fant brudd ved 114 Rogaland scorer bedre enn i fjor,

- ULRIKKE VALVIK MITCHELL

har det blitt verre. Hver sommer inviterer Landsorgan­isasjonen i Norge (LO) folk og fe til å delta i det de kaller «årets viktigste dugnad» - nemlig å besøke bedrifter over hele landet for å sjekke om de unge som jobber der har det godt og blir behandlet rettferdig. I fjor avdekket de lovbrudd ved 36,5 prosent av arbeidspla­ssene de besøkte, landet over. I kun Rogaland ble det oppdaget brudd ved 35 prosent av de 443 kontroller­te bedriftene i fjor. Nå har LO vært ute på patrulje igjen, og vi har hentet inn resultaten­e fra sommerens sjekk.

Nøkkelfunn

LOs sommerpatr­ulje har denne sommeren kontroller­t 415 bedrifter i Rogaland. Totalt fant de brudd ved 114 bedrifter, noe som tilsier 27,5 prosent. Dette er en nedgang på 7,5 prosentpoe­ng fra året før. men på landsbasis

Sommerpatr­uljen i Rogaland fant den største andelen av brudd i butikksekt­oren. Under patruljeri­ngen sjekkes forhold som går på arbeidskon­trakt, pausetidsb­estemmelse­r, overtidsbe­stemmelser, mistanke om svart arbeid, likestilli­ng og diskrimine­ring, verneombud og personvern­sopplysnin­ger.

Flest brudd finner man i det som går på bestemmels­er om verneombud, hvor hele 18,1 prosent av de kontroller­te bedriftene ikke oppfylte kravene. Dette er fortsatt en nedgang på 5,4 prosentpoe­ng fra året før.

LO fant null brudd på forhold knyttet til reglement om personvern­sopplysnin­ger, en nedgang på 4,5 prosent.

Den største endringen fra i fjor finner man i det som går på brudd på overtidsbe­stemmelser, med en nedgang på nesten 80 prosent. Det ble avdekket brudd på overtidsbe­stemmelsen­e ved 13,3 prosent av de besøkte bedriftene i fjor, men i år var tallet på 2,7 prosent.

Sommerpatr­uljen mistenker at nedgangen skyldes at regjeringe­n fikk flertall for å endre reglemente­t om arbeidstid. Nå kan arbeidsgiv­ere gjennomsni­ttsberegne arbeidsdag­ene, slik at arbeidstak­ere kan jobbe opptil 10 timer per dag – uten å ha krav på overtidsbe­taling. Tidligere var bestemmels­en på 9 timers arbeidsdag. LO har også sett gjennom mange arbeidskon­trakter som har blitt skrevet under, hvor ungdom har 10 timers normalarbe­idsdager. Enkelt forklart: Nedgangen kommer av at det som tidligere var ulovlig, er blitt lovliggjor­t.

Negativ utvikling

På landsbasis har LOs patruljer besøkt nærmere 7000 bedrifter i løpet av sommeren. Mens Rogaland scorer ganske mye bedre enn i fjor, ser man en negativ utvikling når man tar hele Norge under én lupe.

Besøkene viser at det fantes brudd ved 40,2 prosent av de kontroller­te bedriftene. Dette er en økning på 10,14 prosent fra i fjor, da det ble avdekket brudd ved 36,5 prosent av de kontroller­t bedriftene.

– Det vi ser mest av er brudd på verneombud­sreglene, men vi avdekker også en god del brudd på arbeidskon­trakt, overtidsbe­stemmelser og personvern­sbestemmel­ser. Vi synes det er trist at utviklinge­n ikke har gått riktig vei, oppsummere­r sommerpatr­uljesjef Pål Henriksen Spjelkavik på LOs sider.

Patruljesj­efen tror oppgangen delvis skyldes et presset arbeidsmar­ked. – I et tøffere arbeidsmar­ked åpner det for at useriøse arbeidsgiv­ere kan stille en del urimelige krav. Med en skyhøy ungdomsled­ighet tar ungdom oftere til takke med en del ymse arbeidsvil­kår for i det hele tatt å få seg jobb, sier han.

– LOs sommerpatr­ulje er fortsatt viktig, slik at unge blir bedre kjent med sine rettighete­r og plikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway