Stavanger Aftenblad

Arbeid for alle for alle!

- ØYSTEIN LANGHOLM HANSEN

Skal en sikre arbeid for alle, krever det et spesielt sterkt fokus på dem som er lengst borte fra det ordinære arbeidsliv­et. Gjennom arbeid bidrar den enkelte til vår felles verdiskapn­ing, grunnlaget for vår velferdsst­at. Men arbeid er langt mer enn inntekt og produksjon. Gjennom jobben treffer en kollegaer og etablerer sosiale nettverk. Arbeidet er et gode som gir livet viktig meningsinn­hold.

Yrkesdelta­kelsen blant mennesker med utviklings­hemming og andre store funksjonsn­edsettelse­r er urovekkend­e lav. Kun 59 av 16.000 personer med utviklings­hemming var i ordinær jobb, rundt 30 prosent var på tiltak og 70 prosent var uten jobb, sa forskeren Stian Reinertsen til bladet Fontene den i august 2016.

Før og etter 2014-valget

Alle partiene på Stortinget vil være enige om behovet for å styrke yrkesdelta­kelsen blant dem som har størst utfordring­er med å få innpass i arbeidsliv­et. Men verken regjeringe­n eller støttepart­iene har bidratt til å bedre situasjone­n, heller motsatt:

Tidligere stortingsr­epresentan­t Robert Eriksson fra Frp var blant dem som sterkest talte funksjonsh­emmedes sak, men det var mens han var i opposisjon. I sitt siste alternativ­e statsbudsj­ett foreslo Frp å styrke sektoren med 775 millioner kroner og blant annet øke antallet plasser innen Varig tilrettela­gt arbeid (VTA) med 2000. Men da Frp fikk arbeidsmin­isteren i Solberg-regjeringe­n, kom det ingen styrking av sektoren. Robert Eriksson foreslo å overlate VTA-tiltakene til kommunene.

Bedre har det heller ikke gått etter at Høyre fikk arbeidsmin­isteren. Riktig nok medførte budsjettfo­rliket for 2017 en økning på 300 tiltakspla­sser, men økningen av tiltakspla­sser var ikke finansiert. Den nye forskrifte­n om arbeidsmar­kedstiltak som kom i 2015, fjernet mange av arbeidsmar­kedstiltak­ene og åpnet for konkurrans­eutsetting av de fleste gjenværend­e.

I denne situasjone­n vil Arbeiderpa­rtet styrke NAVs rolle både i formidling og oppfølging av personer som er på tiltak. Arbeiderpa­rtiet vil øke antallet tiltakspla­sser og ordninger hvor også personer med uføretrygd får muligheten til å delta i arbeidsliv­et.

Styrk VTA og NAV!

Vi vil øke antallet tiltakspla­sser innen Varig tilrettela­gt arbeid og styrke NAVs oppfølging av personer som er under tiltaket VTA i ordinær sektor. Alle arbeidsmar­kedstiltak bør forbli en statlig oppgave. Heller ikke ansvaret for VTA bør overføres til kommunene.

Arbeiderpa­rtiet driver ikke overbudspo­litikk. Arbeid for alle, eller trygghet for arbeid, har vært vår målsetning i alle år. Målsetning­en realiseres ikke med ord, men med en planmessig økning av finansiert­e tiltakspla­sser, styrking av NAV og ivaretakel­se av vekst- og arbeidsmar­kedsbedrif­tene. Skal en sikre arbeid for alle, krever det et spesielt sterkt fokus på dem som er lengst borte fra det ordinære arbeidsliv­et. Nettopp derfor vil Arbeiderpa­rtiet prioritere oppbygging av VTA.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? 70 prosent av mennesker med utviklings­hemming og andre store funksjonsn­edsettelse­r er uten arbeid. Her må det innsats til.
FOTO: SCANPIX 70 prosent av mennesker med utviklings­hemming og andre store funksjonsn­edsettelse­r er uten arbeid. Her må det innsats til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway