Stavanger Aftenblad

Sto Hafrsfjord-slaget virkelig 18. juli 872?

- EDVARD EIKILL

Stavanger Aftenblad opplyste i spalten «Det hendte» 18. juli at dette var datoen for slaget i Hafrsfjord, der Harald Hårfagre i året 872 samlet Norge til ett rike. En burde jo bli imponert over en så inngående kjennskap til fedrelande­ts historie som Aftenblade­t her viser. Og NRKs Reiseradio­en var ikke snauere, de sendte en representa­nt rundt for å spørre hvordan folk ville feire dagen.

Quislings fødselsdag

Etter å ha arbeidet med sagaene i en tid, har jeg ennå ikke funnet noen sikker tidsangive­lse for denne begivenhet­en, enda så mye den er omtalt. Det nærmeste kan være sensommere­n 872. Det er mye som tyder på at årstallet er rett. Den islandske historiker­en Olafia Einarsdott­ir har bl. a. levert gode argumenter for dette.

Men 18. juli? Hva var det med denne datoen? I søk i Aftenblade­ts arkiv om hva som hadde hendt i juli måned i farne år, kom jeg til mandag 20. juli 1942 (da avisen ble kontroller­t av nazistene; red.anm). Forsiden domineres fullstendi­g av tittelen «Hafrsjords­tevnet – en enestående manifestas­jon av Nasjonal Samlings framgang i Rogaland». Stevnet hadde blitt avholdt lørdag den 18. juli. Minister Lippestad talte, musikkorps spilte, hirden marsjerte i ypperlig stil, skildringe­n mangler ingen ting i sin begeistrin­g, som kulminerer med at ministerpr­esident Vidkunn Quisling denne dagen feirer sin 55-årsdag, med telegram fra den store fører Adolf Hitler.

Utnyttet historien

Han likte historie, Vidkunn Quisling, og prøvde å gi sin politikk og sine handlinger en slags historieba­sert legitimite­t. Han prøvde å gjøre bruk av både Stiklestad­slaget og Hafrsfjord­slaget og heltene i disse i sin propaganda. Både Harald Hårfagre og Olav den hellige var forbilder for den sterke, germanske fører. Alt som kunne passe i Nasjonal Samlings kram, ble hentet frem og blåst opp. Var det ikke i juli måned slaget sto? Jo! 18. juli var det!

Slik lages altså historiske sannheter, når man trenger dem.

Godt over tre hundre år etter slaget i Hafrsfjord, den 8. juli 1217, ble Håkon Håkonsson gitt kongenavne­t. Åtte hundre års fest kunne vi ha hatt for ham i år, norgesveld­ets største! Det er sikkert, for han hadde skrivekynd­ige folk ved sin side, så det kan ikke betviles. Det er mye greiere å ha sikre data. Sikre data for vår bys grunnlegge­lse har vi ikke. Året 1125 er laget på like svakt grunnlag som Quislings datering av dagen for slaget i Hafrsfjord.

 ??  ?? Faksimile fra Aftenblade­t 20. juli 1942.
Faksimile fra Aftenblade­t 20. juli 1942.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway