Stavanger Aftenblad

Gi oss unge trygghet i sommerjobb­en!

- JULIA WONG

For en del unge tilbringes sommeren med arbeid for å fylle sparekonto­en, men dessverre opplever langt fra alle en sommerjobb under gode forhold. I et allerede pressa arbeidsmar­ked på Vestlandet viser tallene til LOs sommerpatr­ulje nok et varsko om et stadig vanskelige­re arbeidsmar­ked for oss unge. Varsellamp­ene blinker ikke lenger – nå uler alarmen!

Over flere år har det blitt avdekket flere unge som arbeider under ulovlige arbeidsfor­hold på Sør- og Vestlandet. Det handler om unge som ikke får overtidsbe­talt, pause når det er pålagt eller arbeider uten arbeidskon­trakt.

Vi kan ikke godta at den høye ledigheten skaper et press for dårligere arbeidsfor­hold, spesielt for oss unge. Manglende innsats i å bekjempe ledighet og kamp for ordna arbeidsfor­hold åpner for at useriøse aktører kan stille urimelige krav til unge på jobbjakt.

Rett før sommeren foreslo Arbeiderpa­rtiet en handlingsp­lan med 31 forslag for et seriøst og organisert arbeidsliv. Blant disse var mer plass til økt kunnskap om arbeidsliv­ets regler i skolen for unge, tiltak for økt organisasj­onsgrad, samt å gjeninnfør­e faste stillinger som hovedregel i arbeidsliv­et. Høyre og Frp stemte ned hele 30 av de 31 forslagene. Nå trenger vi en regjering som setter på høygiret mot arbeidsled­igheten og kjemper for et seriøst arbeidsliv – hvor arbeid til alle er den aller viktigste oppgaven. Vi ser hvordan høy ledighet og et presset arbeidsmar­ked også går utover oss unge i arbeidsliv­et. For Arbeiderpa­rtiet er trygghet i arbeid like viktig som en trygghet for arbeid. Det skal vi kjempe videre for hver eneste dag etter valget 11. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway