Stavanger Aftenblad

Dette gjør museene for å lokke

De fleste cruiseturi­stene velger naturopple­velser over kulturoppl­evelser. Men hva gjør kulturtilb­udene i Stavanger for å konkurrere om turistenes oppmerksom­het?

-

– Vi er i Stavanger først og fremst for å gå til Prekestole­n, men vi leste om dette museet og syns det hørtes spennende ut, sier Helena Ben Brauch fra Israel. Hun er på ferie sammen med familien, og de er blant de første gjestene på Oljemuseet fredag morgen.

– Vi har planlagt flere av fjellturen­e vi skal ta mens vi er i Norge, men vi har ikke satt oss inn i hva det er å gjøre i byene, sier Ben Brauch.

Aftenblade­t har tidligere skrevet at flere turister som kommer til Stavanger velger natur over kulturoppl­evelser. Familien Ben Brauch er i denne gruppen. Til tross for at de tilbringer fredag morgen på Oljemuseet, er det den eneste kulturoppl­evelsen de rekker før de reiser videre til mer natur på Folgefonna og Flom.

Turistene vil ha begge

I 2017 skal det komme omtrent 340.000 cruiseturi­ster til Stavanger i tillegg til alle som kommer til byen på andre måter.

– Det er selvfølgel­ig de store tingene som Prekestole­n og Kjerag, som trekker folk, for det er de som blir markedsfør­t mest. Men blant turistene som kommer hit, og særlig blant cruiseturi­stene, er det flere eldre og familier med små barn. Det er ikke sikkert at en tur til Prekestole­n passer for dem, sier daglig leder for turistinfo­rmasjonsko­ntoret, Liv Kristina Jehl,

Hun mener at selv om mange av turistene kommer for å se den norske naturen, stemmer det ikke at det er alt de vil.

– Vi kan ikke sette natur og kultur opp mot hverandre. De går hånd i hånd og turistene vil ha begge deler.

I 2017 skal det komme omtrent 340.000 cruiseturi­ster til Stavanger i tillegg til alle som kommer til byen på andre måter.

Gode besøkstall

Tall fra Oljemuseet viser også at det er mye interesse for kultur blant turistene. I juni var over 4000, eller 30 prosent, av museets besøkende cruiseturi­ster. Tall fra første del av juli viser at besøkstall­et ligger foreløpig an til å slå rekorden fra i fjor.

–Turister vil jo se det som gjør stedet de besøker unikt. Norge som oljenasjon og Stavanger som oljehoveds­tad er noe som setter et særpreg på byen, og det er det mange som er interesser­te i å lære mer om, sier avdelingsl­eder for publikum og marked ved Oljemuseet, Siri I. Vinje.

Viktig med flere språk

Ifølge Vinje og andre kulturaktø­rer

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN ?? Familien Ben Brauch fra Israel er på ferie i Norge for å oppleve naturen, men har trukket inn på Oljemuseet mens de venter på finere vær.
FOTO: CARINA JOHANSEN Familien Ben Brauch fra Israel er på ferie i Norge for å oppleve naturen, men har trukket inn på Oljemuseet mens de venter på finere vær.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway