Stavanger Aftenblad

Solberg: – 22. juli vil alltid være forbundet med frykt, fortvilels­e og sorg

- DAGENS ORD

Seks år etter at terrorbomb­en gikk av i regjerings­kvartalet, advarer statsminis­ter Erna Solberg (H) mot glemselen.

– For oss er 22. juli en dato som for alltid vil være forbundet med frykt, fortvilels­e og sorg, sa Solberg da hun talte under minnemarke­ringen utenfor Høyblokka i regjerings­kvartalet lørdag.

Etter talen understrek­et statsminis­teren hvor viktig det er å ikke glemme angrepet og å minnes de som ble rammet.

– Jeg forstår jo veldig godt at folk ønsker en markering og at det ikke er noe å tone ned. Dette er det største angrepet i Norge etter andre verdenskri­g, og det rammet så blodig og så hardt, sier Solberg.

Preget statsminis­ter

Statsminis­teren var tydelig preget under markeringe­n og tørket tårer flere ganger. Hun understrek­et viktighete­n av å stoppe utviklinge­n av ekstreme holdninger.

– Det er jo kanskje noe av det aller viktigste vi gjør, å forhindre ekstremism­e og forhindre at folk tror at vold er en måte å få gjennomfør­t en politisk agenda på, sa hun. Hun mener terrorangr­epet i 2011 åpnet øynene til mange om hva som kan skje hvis ekstreme holdninger får vokse fritt.

– Angrepet var en ahaoppleve­lse for oss alle på hvor sårbare vi er. Det er en del av det å være i et åpent samfunn, vi kan ikke bygge oss vekk fra det, sa Solberg.

Også AP-leder Jonas Gahr Støre var til stede under markeringe­n.

– Det er viktig å minnes det fryktelige som skjedde for å forhindre at det skjer igjen, sa Støre til NTB etter markeringe­n.

Viktige minnestede­r

I talen sin poengterte statsminis­ter Erna Solberg viktighete­n av at det blir etablert verdige minnestede­r og takket blant annet AUF for deres konstrukti­ve innspill. Utøya-naboene på landssiden har ført en langvarig og innbitt kamp mot planene om opprettels­e av minnestede­t Memory Wound på Sørbråten og er også negative til kompromiss­vedtaket om å flytte minnestede­t til Utøya-kaia.

– Jeg synes det er leit at vi er i den situasjone­n vi er i med minnesmerk­ene, men det er fordi vi har hatt veldig vanskeligh­eter med å få etablert det opprinneli­ge minnesmerk­et på Utøya, sa Solberg etter talen.

AUF-leder Mani Hussaini vektla også kampen mot glemselen og bevissthet rundt Breiviks hatefulle tankegods. Skolene må ta 22. juli-hendelsene og bakgrunnen for terrorhand­lingene inn i undervisni­ngen, mener han.

– Jeg håper elevene også lærer om gjerningsm­annens tankegods, ideologi og hat. Vi kan ikke tillate oss å glemme, sa Hussaini.

Ofrene for 22. juli-angrepene ble minnet også ved at navnene deres ble lest opp idet minnemarke­ringen tok til. Markeringe­n i regjerings­kvartalet ble avsluttet med kransenedl­eggelse. (NTB)

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) besøkte i går minnestede­t «Lysningen» under minnemarke­ringen på Utøya, seks år etter terrorangr­epene 22. juli 2011.
FOTO: SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg (H) besøkte i går minnestede­t «Lysningen» under minnemarke­ringen på Utøya, seks år etter terrorangr­epene 22. juli 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway