Stavanger Aftenblad

Fire avslutning­er på mål er alt Norge har fått til

- NTB

i sine to første EM-kamper. I kveld må ballen i mål minst tre ganger om det skal bli en fjerde kamp for laget. – Vi må bare prøve å få de tre målene, så får vi se om det holder. Vi kan ikke gjøre mer enn det når vi har satt oss selv i den situasjone­n vi har gjort, sier Caroline Graham Hansen.

Uansett hvor mye Norge skulle vinne over Danmark i Deventer, vil det ikke nytte om Nederland ikke hjelper til med seier mot Belgia. Og får ikke Norge til avslutning­ene foran mål, blir det avslutning av mesterskap­et. Hansen har stått for ett av Norges fire skudd mellom stengene, men blåste også en kjempesjan­se over mål mot Belgia. Maren Mjelde har to skudd på mål og Andrine Hegerberg ett.

– Fire avslutning­er på mål er ikke bra nok, det sier seg selv, medgir Graham Hansen og fortsetter:

– Det henger sammen med at spillet som helhet ikke har vært bra nok. Da får man ikke gode nok sjanser heller. Vi har ikke vært gode nok som lag.

Norges stjernespi­ss Ada Hegerberg, med 38 mål på 64 landskampe­r, har ifølge UEFAs EM-statistikk hatt tre avslutning­er utenfor og en som er blitt blokkert, ingen på mål. Totalt har Norge avsluttet 19 ganger. Ni av forsøkene forsvant over eller utenfor, seks ble blokkert. Til sammenlign­ing har Tyskland hatt 41 avslutning­er, hvorav 15 har vært mellom stengene.

Vil herje i Ørneredet

At Norge har skapt så lite offensivt, kan åpne for endringer fremover i banen. De tidligere Trondheims-Ørn-måljegerne Guro Reiten og Lisa-Marie Utland er to av dem som har lyst til å dra på målrov i danskenes felt i kveld. Kampen som avgjør Norges EM-skjebne spilles nemlig i Ørneredet (De Adelaarsho­rst), som er hjemmebane­n til klubblaget Go Ahead Eagles.

– Er det sant? Det er nå litt artig, da. Vi er glad i Ørn, vi, og har veldig lyst til å bidra på banen, sier Reiten.

Både Reiten og Utland har funnet nye klubber i Oslo-området. Reiten har 11 seriemål for LSK Kvinner denne sesongen, Utland har 10 for Røa. Begge banker inn mål på landslagst­reningene, men har bare fått hvert sitt korte innhopp i EM.

– Jeg har mye energi og mye overskudd. Jeg får håpe jeg får prøve meg litt mot Danmark, men det er Martin (Sjögren) som bestemmer. Han plukker de han synes er best, sier Reiten.

Hun lider under at hun først og fremst vurderes i 10er-rollen. Der har Norge allerede en temmelig god spiller.

– Vi kan ikke spille uten «Caro» (Graham Hansen). Det skjønner alle, jeg også. Men jeg har jo spilt i mange ulike posisjoner, også på landslagst­reningene. Jeg får bare ta det som det kommer, sier Reiten.

Humøret tilbake

Norge-spillerne var utrøstelig­e etter tapet mot Belgia i torsdag forrige uke, og det var mange lange ansikter i den norske leiren. Under helgens treninger har humøret virket langt bedre i spillergru­ppen.

– Det er klart. Vi synes alltid det er gøy å spille fotball, selv om det har vært to tunge matcher, sier Wolfsburg-stjernen, som bare venter på at ballen skal sprette Norges vei en gang i mesterskap­et.

– Det skal bare et mål til, så får vi et løft, og da kommer Danmark til å begynne å stresse. Et mål til, så kan vi kjøre, sier Graham Hansen.

Kampen mot Danmark avslutter gruppespil­let, men målet er at den ikke skal avslutte mesterskap­et. Norge har aldri gått fra et mesterskap uten scoring og trenger minst to mål mot danskene i kveld for å unngå ny bunnoterin­g.

Så mange mål har Norges kvinneland­slag i fotball scoret i EM-, VM- og OL-sluttspill som er innledet med gruppespil­l (antall kamper i parentes):

0 (2). Møter Danmark mandag. 9 (4) 7 (6) 2 (3) 6 (5) 5 (4) 12 (6) 10 (5) 10 (4) 4 (4) 9 (5) 16 (6) 5 (3) 12 (5) 23 (6) 14 (6). Totalt 144 mål på 74 kamper (snitt 1,95).

 ?? FOTO: BERIT ROALD ?? Caroline Graham Hansen og Norge må vinne med minst tre mål mot Danmark i kveld for å ha en sjanse til kvartfinal­espill. Her er Graham Hansen i duell med belgiske Maud Coutereels under Norges tunge 0-2-tap i forrige uke.
FOTO: BERIT ROALD Caroline Graham Hansen og Norge må vinne med minst tre mål mot Danmark i kveld for å ha en sjanse til kvartfinal­espill. Her er Graham Hansen i duell med belgiske Maud Coutereels under Norges tunge 0-2-tap i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway