Stavanger Aftenblad

Aksel (8) fra Stavanger skrev norsk sjakkhisto­rie

-

Tyske Benjamin Dauth er FIDE-mester (FM) i sjakk. Det er den tredje høyeste utmerkelse­n i sjakkverde­nen, etter internasjo­nal mester (IM) og stormester (GM). Det tar årevis med hardt arbeid å nå tittelen. Dauths ratingtall på 2332 er i nærheten av kjente norske sjakkekspe­rter på TV som Atle Grønn og Torstein Bae.

Dermed var det liten tvil om at Dauth var favoritt da han lørdag satte seg ned for å spille mot Aksel Bu Kvaløy, en åtteåring fra Stavanger, i Helsingør, Danmark.

Det som skjedde deretter, hadde de færreste ventet. Ikke bare vant Bu Kvaløy – han vant på glimrende vis. Stavangerg­utten spilte attpåtil med feber.

Satte rekord

Nettstedet mattogpatt.no har omtalt bragden, og skriver at Bu Kvaløy trolig har satt norsk rekord. 8-åringen er trolig tidenes yngste nordmann som slår en FM.

– Det er helt unikt. Magnus Carlsen hadde ikke slike resultater før han var over 10 år, sier Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn.

Ifølge mattogpatt.no var Carlsen 10,5 år gammel da han slo FM Stig Gabrielsen i 2001. Grønn understrek­er imidlertid at Bu Kvaløys parti er imponerend­e av flere grunner enn rekorden.

– I seg selv er det ikke helt sensasjone­lt at en sånn seier kan komme. Det kan skje at motstander­en kollapser. Men måten han vant på, var eksepsjone­lt imponerend­e. Det var en metodisk overkjørin­g fra start til mål. Man fikk et inntrykk gjennom hele partiet av at Aksel var den beste. Det var mildt sagt imponerend­e, fortsetter Grønn.

Det er ikke første gang Bu Kvaløy markerer seg. I fjor ble han tidenes yngste norgesmest­er i miniputtkl­assen under landsturne­ringen i Tromsø.

Ekspert roser det historiske partiet opp i skyene.

Takker treneren

Far Ola Kvaløy forteller at sønnen er hektet på sjakk. Det hele begynte da han var fire år. Hjemme hos farmor og farfar oppdaget han et sjakkbrett. Guttungen ble umiddelbar­t fascinert, og lærte seg senere spillet på iPad.

– Nå spiller han i Stavanger sjakklubb, og han har en trener (Ilia Kakushadze, journ.anm.) som er veldig god. Vi kan vel takke ham for en del av resultaten­e Aksel oppnår, forteller Ola Kvaløy.

Xtracon Chess Open, som turneringe­n i Helsingør heter, varer til 30. juli og spilles over ti runder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway