Stavanger Aftenblad

Viking taper 20 millioner ved nedrykk

- Stig Nilssen stig.nilssen@ aftenblade­t.no

BUNNLAG: Ni serierunde­r før slutt må det et mirakel til for at André Danielsen og Viking skal beholde plassen i eliteserie­n.

FOTBALL: Et nedrykk vil svi kraftig for

Viking. Aftenblade­ts regnestykk­e viser at klubben må regne med tapte inntekter på rundt 20 millioner kroner i 1. divisjon.

Selv om det fortsatt gjenstår ni serierunde­r av årets sesong, medførte søndagens 1-3-tap for Sandefjord at det nå må et mirakel til for at Viking skal overleve i Eliteserie­n. Klubben ligger sist på tabellen og har sju poeng opp til Kristiansu­nd på kvalifiser­ingsplass. Legger du til den dårlige målforskje­llen, er det i praksis åtte poeng Viking skal ta igjen i høst.

For en klubb som allerede har slitt med elendig økonomi og røde tall i flere år, og som befinner seg i rød sone og er under overvåking av fotballfor­bundets lisensnemn­d, vil et nedrykk bli smertefull­t.

– Vi er selvfølgel­ig forberedt på det verste og har regnet på konsekvens­ene. I verste fall vil et nedrykk medføre en betydelig forverret situasjon for oss, erkjenner Vikings daglige leder Eirik W. Henningsen overfor Aftenblade­t.

Tre inntektski­lder

Han vil ikke uttale seg konkret om tall, men viser til aksjonaerm­øtet fredag i neste uke. Der skal klubben legge fram halvårstal­lene. De skal også legge fram prognoser for neste års budsjett, ett for spill i Eliteserie­n og ett for spill i 1. divisjon. Fellesnevn­eren er i følge Henningsen tall som er så edruelige og nøkterne som mulig. Selv om Viking hadde klart å redde plassen i år, ville det kommet nye kutt neste sesong. Det betyr at tapte inntekter som følge av et nedrykk vil komme i tillegg.

En klubb som Viking har tre hovedinnte­ktskilder: Sponsorinn­tekter, publikumsi­nntekter og den årlige andelen klubbene får fra tv-rettighete­ne. Alle tallene er variable, sistnevnte knyttet til tabellplas­sering etter endt sesong. Derfor er det ingen enkel jobb å tallfeste hva et nedrykk faktisk vil koste, spesielt ikke for Viking som jobber for å finne en løsning rundt kommunens eventuelle overtakels­e av stadionet.

Men det finnes ferske eksempler i Bergen og Kristiansa­nd som gir en tydelig pekepinn på hva Viking har i vente ved et nedrykk.

Brann og Start

I 2014 rykket Brann ned til 1. divisjon. Ifølge klubben selv sørget nedrykket for reduserte inntekter på totalt 30 millioner kroner, grovt fordelt med 10 millioner på hver av de tre inntektski­ldene. Brann solgte Andreas Vindheim til Malmö, Stephane Badji til Tyrkia og kuttet knallhardt der de kunne kutte.

Brann hadde på dette tidspunkte­t en stadiongje­ld på 160 millioner kroner, banken ga dem avdragsfri­het på lånet mens de var i 1. divisjon. Klubben fikk også en gave på 20 millioner kroner av Trond Mohn. Likevel gikk Brann med et underskudd på 6,4 millioner kroner mens de var nede den ene sesongen.

Mange likhetstre­kk

Det finnes mange likhetstre­kk mellom det som nå skjer i Viking, og det som har skjedd i Start de siste årene. Sørlending­ene måtte i 2013 gi opp sitt nye stadion, det endte med at kommunen kjøpte ut banken som hadde førsteprio­ritet på lånet. I dag leier Start stadionet av kommunen.

Hadde ikke nok til lønn Sommeren 2016 var på ingen måte hyggelig for Start-direktør Eivind Brandsdal. Laget lå håpløst fortapt sist på tabellen i Eliteserie­n, på kontoen sto det 50.000 kroner to dager før augustlønn­en skulle utbetales. Redningen ble salget av lagets offensive stjerne, Matthías Vilhjálmss­on, til RBK. Betingelse­n var at pengene ble overført tidlig neste morgen.

– Dersom du ikke får endene til å møtes i Eliteserie­n, sier det seg selv at det blir langt tøffere i 1. divisjon. For Starts del hadde det sett veldig mørkt ut uten de fem investoren­e som nylig kom på banen. Stavanger bør virkelig mobilisere for å komme opp igjen på første forsøk dersom det blir nedrykk, sier Start-direktør Eivind Brandsdal til Aftenblade­t.

Tallene Aftenblade­t har hentet inn fra Brann og Start danner utgangspun­ktet for regnestykk­et over hva et nedrykk vil koste Viking.

Sponsoravt­aler

I år har Viking 130 sponsoravt­aler som gir dem inntekter på 38,5 millioner kroner. 77 av avtalene løper ut etter årets sesong. Verdien av de 77 avtalene utgjør drøye 15 millioner kroner. Det finnes ingen klausuler om at de løpende avtalene nedjustere­s ved et nedrykk, det blir en forhandlin­gssak mellom klubb og sponsor.

Brann opplevde at mange av samarbeids­partnerne ønsket å støtte klubben med samme beløp da de trengte det som mest, men mistet totalt 10 millioner fra sine sponsorer i 2015. Start mistet 3 millioner da de rykket ned i fjor. Det er rimelig å anta at Viking vil miste sponsorer for 6-7 millioner kroner.

Publikum

Publikumst­allet på Viking stadion har falt de siste sesongene. I fjor var snittet 8800 tilskuere, et tall Viking også budsjetter­te med i år. Så langt er snittet på 7600 tilskuere. Mot lag som Levanger, Tromsdalen og Ull/Kisa kan Viking verken regne med like høye tall eller ta samme pris for billettene.

Brann mistet 10 millioner på publikum i 2015, Start 3 millioner i 1. divisjon. Viking må regne med at de mister 5-6 millioner kroner i billettinn­tekter. Eventuelle lokaloppgj­ør mot Sandnes Ulf og Bryne kan hjelpe noe.

Mediapotte­n

Dette er penger som tildeles klubbene etter hvor de havner på tabellen.

Brann mistet rundt 10 millioner kroner fra mediapotte­n da de rykket ned. I Start var beløpet 5 millioner.

Det er naturlig at Viking ligger et sted midt i mellom, altså rundt 7,5 millioner kroner. Det betinger imidlertid at de kjemper blant de to-tre øverste lagene i 1. divisjon. Totalt utgjør det altså rundt 20 millioner kroner i tapte inntekter for Viking.

– Jeg vil ikke si noe om det tallet før aksjonaerm­øtet fredag 22. september. Men jeg kan si at det kommer kutt neste sesong uansett, understrek­er Viking-leder Eirik W. Henningsen.

I år har Viking 130 sponsoravt­aler som gir dem inntekter på 38,5 millioner kroner. 77 av avtalene løper ut etter årets sesong.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway