Stavanger Aftenblad

Følgene av Brexit

-

LEDER: Hvilken avtale Storbritan­nia og EU til slutt kommer fram til, kan få følger for arbeidsfol­k på Moi.

Storbritan­nia var i 2016 Norges største handelspar­tner. Rundt 86 milliarder kroner ble brukt på kjøp og salg mellom de to landene. Tall fra 2015 viser at 255 norskeide foretak var aktive i Storbritan­nia.

Vindusfabr­ikken Nordan har fabrikker i Norge, Sverige, Litauen og Polen. Halvparten av produksjon­en skjer i Norge, og ti prosent av denne selges til Storbritan­nia, som ikke driver denne type produksjon selv. Dermed mener Nordan det også burde vaere grunnlag for å vokse i det britiske markedet.

Men først skal Brexit framforhan­dles. Planen er at EU og Storbritan­nia skal ha en avtale klar i mars 2019. Foreløpig går det trått. EU krever enighet om borgerrett­igheter, pengepolit­ikk og grensen mellom Irland og Nord-Irland, før en handelsavt­ale kan komme på plass.

Og mens Storbritan­nia forhandler med EU, kan de ikke samtidig forhandle med et tredje land.

Vi må vente. Men det hindrer ikke forpostfek­tinger. Et mulig resultat av Brexit-forhandlin­gene kan bli at Storbritan­nia bruker EØS-avtalen som en overgang.

Vi må vente. Men det hindrer ikke forpostfek­tinger.

Dette er ikke nødvendigv­is godt nytt for Norge. Storbritan­nia har kanskje ikke interesse av hele EØS-avtalen, og sier et land nei til deler av den, må de andre også si nei.

Vi kan også risikere å stå uten noen handelsavt­ale med Storbritan­nia når deres avtale med EU er klar. Og vi kan risikere en avtale med vesentlig dårligere vilkår enn den EU framforhan­dler.

Konklusjon­en? Ikke kan vi gjøre noe med Brexit. Ikke har Storbritan­nia saerlig stor kapasitet til å snakke med oss mens de holder på med EU, og ikke kan vi regne med å vaere like viktige for dem - verken Storbritan­nia eller EU - som de er for oss.

I og gjennom alt dette, blir det klarere at vi ikke må sette EØS-avtalen i spill. Når avtalene med vår største handelspar­tner henger i løse luften, bør vi bruke ressursene der.

NHO er bekymret for om alle politikern­e skjønner det, med klar adresse til Senterpart­iet. Det er det sannsynlig­vis liten grunn til, selv Senterpart­iet vil ikke forkaste EØS uten å vite hva de kan få igjen.

Likevel er det ikke slik at NHO her roper «ulv, ulv» i utide. Brexit kan få svaert store følger for norsk naeringsli­v. Selv om vi ikke kan framforhan­dle en avtale mens Brexit pågår, er det utrolig viktig at nasjonale politikere og norsk naeringsli­v jobber det de kan og der de kan, for å få på plass en god handelsavt­ale med britene, så vi ikke stiller svakere enn EU når kontrakter skal inngås.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Adm. dir. i NHO, Kristin Skogen Lund, ber norske politikere forberede seg på følgene av Brexit.
JONAS HAARR FRIESTAD Adm. dir. i NHO, Kristin Skogen Lund, ber norske politikere forberede seg på følgene av Brexit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway