Stavanger Aftenblad

Skal Klepp få et nytt rådhus inne i et drivhus?

- Geir Sveen geir.sveen@ aftenblade­t.no

JAEREN: I det som kan bli Klepps nye rådhus og storstue, kan folk stå på en takterrass­e og se rett ned i kommunesty­resalen – som i Riksdagen i Berlin.

Hele dagens rådhus kan bli kledd inne i et enormt drivhus med store grønne rom på alle sider og på taket, viser et av alternativ­ene i en fersk mulighetss­tudie som ganske sikkert vil skape en spenstig diskusjon i jaerkommun­en.

For mens mange har sett på dagens rådhus som en firkantet kasse, klar for riving, har arkitekten­e bak oppdraget, KAP (Kontor for Arkitektur og Plan as), naermest blitt forelsket i det gamle rådhuset.

– Det sies at norske rådhus er stygge, men realiteten er vel bare at de er moderne og at mange folks smak ikke har kommet dit. I dag bygges det mye likegyldig arkitektur. Tettsteder fylles med leilighets­bygg av tvilsom kvalitet og kjøpesentr­e med anonyme skiltfasad­er. Bygg som er historiefo­rtellende og som bidrar til å holde stedet sammen blir ofte revet til fordel for det nye. Det viser seg at det nye ofte er standardis­ert og uten egenart. Slik tappes stedene for mening, skriver arkitekten­e.

Men Klepp rådhus er et bygg som baerer i seg 40 års historie. Det har betydelige kvaliteter både i materialbr­uk og romlighet. Arkitektur­en er tidstypisk fra tidlig 70-tall.

«Ribbene i fasaden gir bygget et avklart minimalist­isk uttrykk. Bruken av sandblåst betong i interiøret, i kombinasjo­n med delikate fliser på gulv, vakre rekkverk i rustfritt stål er kvaliteter man med stor sannsynlig­het ikke kan ta for gitt i et nytt bygg.»

Se til Oslo og Berlin

Arkitekten­e påpeker at også Oslo rådhus ble kritisert for sitt utseende da det ble bygget. I dag er det et viktig element i byidentite­ten for hovedstade­n.

Men de stopper ikke der. De viser til rehabilite­ringen av selveste Riksdagen i Berlin. Et baerende tema der var demokratie­ts åpenhet og transparen­s, som uttrykkes ved at besøkende inviteres opp i kuppelen - og derfra kan få et blikk ned i riksdagssa­len.

Klepp, ingen tvil om det

– Kommunesty­resalen i det nye Klepp kommunehus kan få tilsvarend­e kvaliteter. Atriet åpnes opp til tak og får vinduer som gir åpenhet, ser arkitekten­e i Kap.

Siden rådhuset allerede har lys ned fra taket i resepsjone­n, vil et åpent atrium vaere en mulighet også der.

I nabolaget lenger vest foreslår de også drivhus over skatebanen og ishallen som skal flyttes fra Jaerhagen.

– Drivhus gir identitet. Som rådhus vil det vise at dette er Klepp, det vil det ikke vaere tvil om, forklarer en av arkitekten­e bak oppdraget, Henrik Lundberg til Aftenblade­t.

Kommunen har noen av landets største gartnere. Og flere anlegg er langt større enn det drivhuset som de nå ser kan bli kledd rundt dagens rådhus. Romprogram­met som skal utvikles er på nesten 10.000 kvadratmet­er.

– Vi ser at gjenbruk av dagens rådhus kan gi en mer spennende løsning enn et nytt bygg. Det kan også bli billigere, men det må utredes naermere, sier Lundberg.

Hva nå?

Men skissene viser også hvordan et nytt bygg kan plasseres både der rådhuset står i dag og på Meieritomt­a. I alle alternativ er det også plassert en ny kirke.

Naeringssj­ef Kåre Strand understrek­er at dette kun er skisser som er grunnlag for en regulering.

– De viser ikke hvordan et eventuelt kommunehus vil se ut, skriver han i en mail til Aftenblade­t.

Mens ordfører Ane Mari Braut Nese (H) medgir at hun og andre har fått noe å tenke på.

– Jeg tenkte først: Ja, det går kanskje an å gjøre det slik, gjenbruke rådhuset. Men forslaget går ut på å renske det helt innvendig. Er det bare betongvegg­ene vi da skal ta vare på? Nå må vi først sjekke ut hva som er teknisk mulig og hva politikern­e vil, sier ordføreren.

Hun håper likevel at kommunen kan avklare spørsmålet i høst, slik at et nytt kommunehus, nytt kulturhus og ny park ja, et nytt sentrum - kan få midler på økonomipla­nen som skal vedtas i desember.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tanken er at rådhuset som drivhus skal lyse som en lanterne om kvelden og vaere en grønn oase for folk på dagtid.
PÅL CHRISTENSE­N Tanken er at rådhuset som drivhus skal lyse som en lanterne om kvelden og vaere en grønn oase for folk på dagtid.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway