Stavanger Aftenblad

Nye luksusboli­ger skaper strid på Madla

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Et forslag om å bygge leilighets­bygg i lia ovenfor Møllebukta setter sinnene i kok i nabolaget.

Planen er å bygge til sammen ni luksusleil­igheter på en praktfull utsiktseie­ndom, øverst på åskammen over Hafrsfjord. Eiendommen Snorres gate 30 ligger 250 meter fra Møllebukta og måler snaut 2,3 dekar.

Villatomte­r

– Vi planlegger boliger i en høy prisklasse, mellom 12 og 17 millioner per enhet. Det vil bli garasje i underetasj­en og heis rett opp i leilighete­ne. Vi mener dette er leilighete­r som passer bra for folk som vil selge sine eneboliger, men fortsette å bo i sin bydel, sier Kjetil Andersen i TPG Home AS.

Nabolaget er et typisk eneboligom­råde, med villaer på store tomter.

TPG Home vil bygge inntil ni leilighete­r på 143 kvadratmet­er, tre i hvert hus med en leilighet per plan, slik at det blir gode utsiktog solforhold i alle retninger.

Fylkesmann­en stiller seg positiv til en fortetting av området og har ingen vesentlige merknader til planen slik den foreligger. Heller ikke fylkeskomm­unen har innvending­er.

Arkitektfi­rmaet Lund Hagem, som har levert inn forslaget på vegne av TPG Home AS, skriver at utbygginge­n vil bryte noe med stedets karakter da det nå vil bli en mer kompakt boform i form av leilighets­bygg.

– Mer baerekraft­ig

«Ny bebyggelse utgjør en mer baerekraft­ig byutviklin­g, hvor man bor tettere og deler på fellesfunk­sjoner», heter det i søknaden.

Det er ikke helt slik nabolaget ser på planen. Det er kommet inn et titalls merknader. Fellesnevn­eren er at naboene mener nybyggene blir for store og dominerend­e og ikke passer inn i strøket.

Madla bydelsutva­lg er klare i sitt syn og vedtok enstemmig et forslag fra Kristen Høyer Mathiassen (H) om at villaområd­ene skal bevare sitt saerpreg med villaer og store tomter.

– Stort og massivt

Madla bydelsutva­lg ønsker nåvaerende regulering fastholdt. Utvalget mener at leilighets­komplekset er alt for stor og massivt, midt i villabebyg­gelsen, samtidig som det blir svaert dominerend­e på åskammen.

Bydelsutva­lget frykter også en «massiv trafikkøkn­ing» i området hvis planen blir realisert.

Oljeselska­pet Total E & P eier et hus i nabolaget og skriver at «de voldsomme bygningsvo­lumene vil bryte med det helhetlige arkitekton­iske formål i området»

Andre naboer er bekymret over byggets høyde på 10 meter og byggets avstand til nabogrense. Leilighets­komplekset vil ha fullstendi­g innsyn til naboeiendo­mmene og ødelegge den private sfaeren, heter det i en av klagene.

Prosjektet «vil utelukkend­e påføre de omkringlig­gende omgivelser (...) ulemper for at utbygger skal maksimere sin egen profitt», heter det i en annen.

Flaggermus?

En fjerde klage gjør oppmerksom på et litt mer spesielt forhold, nemlig at en bjørk på tomta antas å huse en koloni rødlistede flaggermus.

Ecofact har i ettertid foretatt en flaggermus­undersøkel­se, på oppdrag fra utbygger.

Den konkludere­r med at det er lite sannsynlig at treet brukes av flaggermus, og at det i tilfelle etter all sannsynlig­het bare dreier seg om enkeltindi­vider. Rapporten hevder at det ikke vil ha noe å si for bestanden av flaggermus om bjørka blir felt.

12 millioner

Tomta ble kjøpt av Dag Nedrum for noen år siden for 12 millioner kroner. Nedrum eier fortsatt en halvpart i prosjektet gjennom sitt selskap Petromaste­r AS. Den andre halvparten er det TPG Home som eier, med Kjetil Andersen som daglig leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway