Stavanger Aftenblad

– For tette bånd i oljenaerin­gen kan åpne for korrupsjon

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

– Det er bra at Petroleums­tilsynet nå skal granskes, men det er allerede tydelig at saken viser et underligge­nde og veldig alvorlig problem i Norge. Båndene er for tette, og det er for mye rollebland­ing mellom norske politikere og oljebransj­en, mellom privat naeringsli­v og tilsynsint­eresser, slår Eva Joly fast overfor Aftenblade­t.

Den kjente korrupsjon­sjegeren ble saerlig kjent da hun som forhørsdom­mer hos Statsadvok­aten i Paris ledet den saerdeles omfattende korrupsjon­ssaken mot oljeselska­pet Elf Aquitaine, et selskap som hadde brukt 25 milliarder franske franc på smøring av politikere verden over.

Påstand om ukultur

Fredag i forrige uke bekreftet Riksrevisj­onen overfor Aftenblade­t at det vil bli igangsatt en grundig hovedunder­søkelse, eller gransking, av Petroleums­tilsynet og direktør Anne Myhrvold.

Allerede i september i fjor ble Anne Myhrvold innkalt på teppet til arbeidsmin­ister Anniken Hauglie for å redegjøre for den urovekkend­e trenden om stadig flere hendelser i offshorein­dustrien. I tillegg er det en rekke andre forhold hvor Riksrevisj­onen har fått levert inn dokumentas­jon om Petroleums­tilsynets svake rolle overfor naeringen: Skandalepr­osjektet med Goliat-plattforme­n, dødsulykke­n på boreriggen Cosl Innovator 30. desember 2015 og den manglende avklaringe­n når det gjelder situasjone­n for oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy er bare noen saker.

Dessuten har det blitt hevdet at Petroleums­tilsynet har satt trepartssa­marbeidet i fare, og tilsynet skal også ha avslørt varslere. Aftenblade­t har også tidligere avdekket at Petroleums­tilsynet aldri har politianme­ldt hendelser i offshorein­dustrien, dette til tross for at en rekke saker har vaert svaert alvorlige.

– Problemati­sk

Eva Joly mener tilsynsdir­ektør Anne Myhrvolds rolle er problemati­sk.

– Anne Myhrvold gikk fra Oljedirekt­oratet til å bli HMS leder og til slutt HMS direktør i BP Norge, til altså nå å skulle kontroller­e at oljeindust­rien opererer innenfor lovverket satt av norske myndighete­r. Det er åpenbart for meg at denne raske overgangen og rollebland­ingen er problemati­sk, sier Joly.

Hun påpeker at dersom Norge hadde hatt samme stramme regelverk for overgang og karantene tid som Frankrike, ville heller ikke Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, direktør i Norsk olje og gass, kunne ha gått fra Statsminis­terens kontor til Norsk olje og gass i løpet av to år. I tilfellet ville han risikert tre års fengsel og 200.000 euro i bot.

– I Norge er det tydelig både manglende regelverk og en problemati­sk praksis når høytståend­e politikere og embetsfolk kan gå mer eller mindre direkte over til den private delen av industrien de var satt til å regulere og tilbake igjen. Slike raske sideskifte­r svekker tilliten til myndighete­ne og kan gi muligheter for korrupsjon, forklarer Joly.

Hun mener samtidig at de tette båndene mellom forvaltnin­gen og oljebransj­en ikke er noe nytt problem, men sier det er svaert alvorlig at det har fått gått så lang tid uten at det er blitt tatt tak i. Når bransjen er under press, sier hun at et tilsyn av høy kvalitet blir enda viktigere enn før.

GRANSKING:

– Båndene er for tette mellom oljebransj­en, norske politikere og tilsynsint­eresser, sier korrupsjon­sjeger Eva Joly etter at Petroleums­tilsynet og direktør Anne Myhrvold nå skal granskes av Riksrevisj­onen. Slike raske sideskifte­r svekker tilliten til myndighete­ne og kan gi muligheter for korrupsjon.

Strammere regelverk

Joly er tydelig på at Norge bør stramme regelverke­t kraftig og innføre yrkesforbu­d for en vesentlig lenger periode enn i dag. Hun mener en karantenet­id på tre år vil vaere fornuftig.

– Norske politikere og embetsfolk drar verden rundt for å laere andre land opp i anti-korrupsjon­sarbeid og ryddig forvaltnin­gspraksis, men har tydeligvis glemt å feie for egen dør. De tette båndene er problemati­ske i flere bransjer, men saerlig alvorlig i oljebransj­en hvor det er snakk om både enorme pengesumme­r og politiske beslutning­er som går utover sårbare naturområd­er og jordens klima, sier Joly.

Petroleums­tilsynet og Anne Myhrvold har ikke svart på kritikken overfor Aftenblade­t.

Eva Joly

 ?? ENI NORGE ?? Enis Goliat-plattform kom til Norge full av feil, men Petroleums­tilsynet godkjente likevel at den kunne plasseres uferdig i Barentshav­et. Siden har problemene bare fortsatt.
ENI NORGE Enis Goliat-plattform kom til Norge full av feil, men Petroleums­tilsynet godkjente likevel at den kunne plasseres uferdig i Barentshav­et. Siden har problemene bare fortsatt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway