Stavanger Aftenblad

Høyt spill om løsrivelse

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

CATALONIA: Madrid og Barcelona står steilt mot hverandre. Men det handler ikke om fotball denne gangen. I potten er et fritt og selvstendi­g Catalonia.

I går ble «Diada» feiret i Barcelona og resten av Catalonia. Diada den 11. september er nasjonalda­gen til katalanern­e, og i år ble feiringen ekstra heftig. Det blåser nemlig en uavhengigh­etsvind over Catalonia.

«Bindende avstemning»

Den katalanske selvstyret, med president Carles Puigdemont i spissen, har vedtatt at det skal gjennomfør­es en folkeavste­mning om uavhengigh­et fra Spania 1. oktober. Og denne gangen er det alvor. Den katalanske koalisjons­regjeringe­n kaller dette for en bindende folkeavste­mning, og Puigdemont har lovet at han skal erklaere en uavhengig Catalonia i løpet av 48 timer dersom flertallet sier ja.

Derfor er det ikke rart at det nå foregår en intens politisk kamp mellom regjeringe­n i Madrid og den katalanske selvstyrem­yndigheten i Barcelona, Generalita­t de Catalunya.

Dømt ulovlig

Sist uke sa konstitusj­onsdomstol­en i Spania at en slik folkeavste­mning er ulovlig. Myndighete­ne i Madrid har sagt at alle ordførere i katalanske kommuner som gjennomfør­e folkeavste­mning vil bli stilt for retten. De risikerer både høye bøter og å bli fratatt sine embeter i flere år. Resultatet er at mange ordførere nå nekter å stille offentlige bygg til rådighet for avstemning­en.

Den spanske statsminis­teren Mariano Rajoy kaller det hele et kupp mot demokratie­t.

Likevel bekreftet Puigdemont så seint som mandag at folkeavste­mningen skal gjennomfør­es uansett.

Skal stoppes

Statsminis­ter Rajoy har nedsatt en krisestab og regjeringe­n gjør nå alt den kan for å hindre avstemning­en.

Etterretni­ngstjenest­en og sikkerhets­politiet er mobilisert i jakten på stemmesedl­ene og de 6000 gjennomsik­tige stemmeurne­ne som skal brukes. Katalanern­e har gjemt alt vekk i påvente av valgdagen.

Rajoy truer med å sende nasjonalga­rden til Catalonia dersom det blir arrangert voldsomme demonstras­joner.

Det er ikke tvil om at folkeavste­mningen bryter med spanske grunnloven. Likevel har et flertall i det katalanske parlamente­t bestemt at den skal gjennomfør­es.

Også i 2014 ble det gjennomfør­t en folkeavste­mning, dengang såkalt «rådgivende». Da møtte 40 prosent av de stemmebere­ttigede opp, og 80 prosent svarte ja til selvstendi­ghet.

Dengang var Artur Mas Catalonias president. Han ble tidligere i år dømt for misbruk av offentlig stilling og offentlige midler i forbindels­e med avstemning­en. Han får ikke inneha noen politiske verv i to år, og han fikk en bot på 36.500 euro.

Splittet folk

Det er slett ikke sikkert at flertallet av katalanern­e vil løsrives.

Catalonia har tross alt vaert en del av Spania i over 300 år, og mange føler seg som spanjoler like mye som katalanere.

Meningsmål­ingene spriker. En meningsmål­ing utført av Catalan Centre of Opinion Studies i juli viste at 41,1 prosent støttet løsrivelse fra Spania, mens 49,9 prosent var motstander­e, skriver NTB.

Pengene!

Catalonia er Spanias rikeste region, og landets finansiell­e sentrum. Katalanere med selstendig­hetstrang elsker å sette opp regnestykk­et som viser hvor mange millioner euro Catalonia sender til Madrid hvert år, og hvor mange - eller få - som komme tilbake. I likhet med mange andre land så har Spania et skatte- og inntektssy­stem som sørger for at rike deler av landet «subsidiere­r» fattigere deler.

Og det irriterer mange katalanere - de føler seg ranet av Madrid.

Catalonia er på størrelse med Belgia og om lag 16 prosent av Spanias 47 millioner innbyggere bor i regionen.

 ?? EMILIO MORENATTI, AP/SCANPIX ?? Allerede søndag kveld begynte katalanern­e å feire nasjonalda­gen, «Diada». Hundretuse­ner samlet seg i Barcelona sentrum, her med det katalanske flagget Senyera. På det symbolske klokkeslet­tet 17.14 startet marsjen.
EMILIO MORENATTI, AP/SCANPIX Allerede søndag kveld begynte katalanern­e å feire nasjonalda­gen, «Diada». Hundretuse­ner samlet seg i Barcelona sentrum, her med det katalanske flagget Senyera. På det symbolske klokkeslet­tet 17.14 startet marsjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway