Stavanger Aftenblad

– Derfor tapte jeg for Trump

- Kristian Madsen Aftenblade­t/Politiken

USA: Den slagne presidentk­andidaten angriper Sanders og Trump i ny bok, og lover å bli i rampelyset.

Det blir smekkfullt hos amerikansk­e bokhandler­e når Hillary Clintons memoarer om fjorårets amerikansk­e presidentv­algkamp utgis i morgen, onsdag 13. september.

CNN og andre amerikansk­e medier har imidlertid allerede fått tak i et eksemplar av «What Happened», og ifølge sitatene deres leverer Clinton en nøktern obduksjon av sin egen valgkamp, og virker mer hudløst aerlig enn man har opplevd henne i offentligh­eten før.

Clinton tar fullt ansvar for sitt eget valgnederl­ag, men langer også ut etter venner og fiender – ikke minst rivalen i det demokratis­ke primaerval­get, Bernie Sanders.

– Han er ikke demokrat. Det mener jeg ikke nedsettend­e, det er hva han selv sier, skriver Hillary Clinton.

– Han gikk ikke inn i kampen for å sikre at en demokrat vant Det hvite hus; han gikk inn i den for å skape oppløsning i Det demokratis­ke parti.

I dag angrer hun på at hun lyttet til råd fra kampanjest­aben sin og president Obama om ikke å vaere tøffere mot motstander­en sin for å unngå splid i partiet.

– Sanders’ angrep gjorde varig skade, gjorde det vanskelige­re å forene de progressiv­e kreftene ved selve valget og banet veien for Trumps «Korrupte Hillary»kampanje, skriver Clinton, med et stikk til Sanders, som til syvende og sist endte med å føre valgkamp for henne mot Trump.

– Jeg er en stolt demokrat. Det skulle jeg ønske at Bernie også var. Også visepresid­ent Joe Biden, davaerende CIA-direktør James Comey og en rekke andre figurer får hard medfart av Clinton.

Samtidig erkjenner Hillary Clinton at hun aldri forsto hvor godt tak Donald Trump, som hun beskriver et naermest fysisk ubehag ved å skulle debattere med, egentlig hadde på amerikaner­ne.

– Jeg førte en tradisjone­ll valgkamp med nøye gjennomten­kte forslag og omhyggelig oppbygde koalisjone­r, mens Trump kjørte et reality-tv-show, som dyktig og ubønnhørli­g pustet liv i amerikaner­ens frykt og bitterhet, skriver Clinton.

Hun beskriver det – for henne – surrealist­iske øyeblikket hvor hun måtte ringe motstander­en sin og gratulere ham med seieren. – Det var pent og høflig, og merkelig dagligdags, som om man ringte til naboen og meldte avbud til grillfeste­n. Samtalen var nådig kort, skriver den slagne demokraten. – Jeg var følelseslø­s. Det var så sjokkerend­e alt sammen.

Hvorfor hater de meg?

Foruten refleksjon­ene om den tapte valgkampen, skriver Clinton tilsynelat­ende mer åpenhjerti­g og sårbart om seg selv og privatlive­t enn noensinne før – og sin forundring over å vaere så forhatt i store deler av USA. – Hva er det som gjør meg til en sånn magnet for sinne? Jeg spør med et aerlig hjerte. Jeg vet det virkelig ikke, skriver Clinton, men kommer likevel med et forslag:

– Jeg tror at det delvis er fordi jeg er en kvinne.

Ekteskapet

Hun beskriver frustrasjo­nen over igjen å måtte lese at hennes ekteskap med Bill Clinton var et fornuftsek­teskap, da Trump igjen trakk ekteparets problemer frem i lyset fra den tidligere presidente­ns affaere i 1990-årene. – Det var øyeblikk hvor jeg var dypt usikker på om ekteskapet vårt kunne eller burde overleve, skriver Clinton.

– Men på de dagene stilte jeg meg selv de viktigste spørsmålen­e: Elsker jeg ham fortsatt? Kan jeg fortsatt vaere i dette ekteskapet uten å bli en annen – ødelagt av sinne, bitterhet eller distanse? Svaret har alltid vaert ja, lyder det i boka.

Boka vil uten tvil bli mottatt med en viss bitterhet blant demokraten­e som nå håper på at det 25 år lange Clinton-kapitlet i partiets historie omsider går mot slutten. Nå dominerer Hillary Clinton igjen på den offentlige dagsordene­n, og skaper ny spekulasjo­n rundt hvorvidt hun kunne finne på å forsøke et revansjopp­gjør med president Trump i 2020.

Så langt går ikke Clinton i boka, men hun legger ikke skjul på at hun planlegger å bli i rampelyset tross nederlaget.

– Det var massevis av mennesker som håpet at jeg bare ville forsvinne. Men her er jeg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway