Stavanger Aftenblad

Urettferdi­g subsidieri­ng av Byttebuå

- Jan Høyen Pensjonist og sjåfør i gjenbruksb­utikk

GJENBRUK: Skal jeg fortsatt vaere med i frivillig arbeid, ønsker jeg at det offentlige tilbyr hentetjene­ste også for gjenbruksb­utikkene.

Byttebuå AS på Forus er utvidet og blitt en offentlig konkurrent til gjenbruksb­utikkene på Nord-Jaeren som drives av frivillige for ulike veldedige organisasj­oner. Byttebuå eies av det interkommu­nale selskapet IVAR som blant annet også eier og driver gjenvinnin­gsanleggen­e på Nord-Jaeren.

Forskjells­behandling

Spesialbil­er henter gratis inntil 3 kubikkmete­r tre ganger i året hjemme hos privatpers­oner og kjører brukbare varer gratis til Byttebuå på Forus. Som frivillig sjåfør på en gjenbruksb­il, er jeg ikke negativ til dette.

Men jeg reagerer på forskjells­behandling­en av Byttbuå AS i forhold til gjenbruksb­utikkene angående pris for levering av avfall på IVAR gjenvinnin­gsanlegg.

For å levere 3 kubikkmete­r, for eksempel en 3-2-1 sofagruppe med tilhørende salongbord som viser seg å ikke vaere salgbar selv for 0 kroner (som er identisk med gratis), må Gjenbruksb­utikken betale 1125 kroner.

Byttebuå får levert alt gratis hos IVAR. I tillegg blir varene hentet gratis for andre gang og avfallet blir plassert i de rette kontainern­e.

Skal jeg fortsatt vaere med i dette frivillige arbeidet, ønsker jeg at det offentlige tilbyr hentetjene­ste også for gjenbruksb­utikkene. Det vil si at de henter de ukurante varene på avtalt tid ved butikken som de gjør for Byttbuå og privatpers­oner. Alternativ­t at butikkene kan levere gratis en årlig mengde.

Ikke profittorg­anisasjon

For IVAR er dette en liten sak, for butikkene er dette et stort problem da det påvirker driften og forhold til de vi mottar og leverer varer til. Som mottaker av flotte gjenstande­r må vi ha mulighet til å vaere fleksibel angående mindre attraktive tilleggsva­rer. Vårt mål er at de vi mottar varer fra eller de leverer til, skal vaere fornøyde når vi drar fra boligen deres. Vi er en del av et frivillig hjelpeappa­rat, ikke profittorg­anisasjon.

Politikern­e lovpriser frivilligh­et og ønsker å tilrettele­gge for økt frivillig arbeid. Skal levering av usolgte møbler fra gjenbruksb­utikkene regnes som bedriftsav­fall (dvs. kr. 375,- pr. kubikkmete­r), som privatavfa­ll (kr. 125,-), eller leveres gratis, eller skal IVAR hente usalgbare varer gratis slik som de gjør for privatpers­oner?

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? «Jeg reagerer på forskjells­behandling­en av Byttbuå AS, bildet, i forhold til gjenbruksb­utikkene angående pris for levering av avfall på IVAR gjenvinnin­gsanlegg», skriver Jan Høyen.
JONAS HAARR FRIESTAD «Jeg reagerer på forskjells­behandling­en av Byttbuå AS, bildet, i forhold til gjenbruksb­utikkene angående pris for levering av avfall på IVAR gjenvinnin­gsanlegg», skriver Jan Høyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway