Stavanger Aftenblad

Endelig noe bra i Kunsthalle­n!

- Trond Borgen

UTSTILLING: Endelig en god og interessan­t – og ikke minst relevant – utstilling i kunsthalle­n, skriver Trond Borgen om ny utstilling.

UTSTILLING: Kunsthall Stavanger: Systema Naturae, seks kunstnere, T.o.m. 15. okt.

Det var på tide at Norges rikeste kunsthall faktisk fikk omsatt sine økonomiske muskler også i kunstfagli­g styrke. Kurator Mirja Majevski har formet en tankevekke­nde og samtidig estetisk tiltrekken­de utstilling med den presise tittelen Systema Naturae.

Tittelen viser til Linnés bok fra 1735, og seks kunstnere ser, med utgangspun­kt i denne boken, naermere på ulike tilnaermin­ger til klassifise­ring av planter. Linné gjorde ikke bare plantevite­nskapen langt mer presis gjennom sitt klassifise­ringssyste­m, han ga oss også en metode for bevaring av kunnskap når artsmangfo­ldet i dag er truet.

Frøhvelv

Mens det stadig oppdages nye plantearte­r, forsvinner også flere; artsmangfo­ldet er truet gjennom menneskesk­apt påvirkning: av de registrert­e 380.000 plantearte­ne på jorden er hver femte nå i fare.

Utstilling­en agiterer ikke i forhold til problemsti­llingen, den bruker ikke sterke virkemidle­r, politiske slagord eller krasse kommentare­r. I stedet holder den stille og lavmaelt fram ulike tilnaermin­ger til plantenes liv, til deres illustrasj­onshistori­e og klassifise­ringsmulig­heter, rutinemess­ige og ukonvensjo­nelle. At naturens system er viktig å bevare, minner Michael John Whelan oss på, med sin liste over land som lagrer frø i Svalbard globale frøhvelv. Han viser også en serie fotografie­r av stein ved inngangen til dette frøhvelvet, dekket av frysevaesk­e utstøtt av hvelvets kjølesyste­m: små utsnitt av formasjone­r som bare indirekte sier noe om det som forsøkes bevart lenger inne i fjellet. Det er som om han spør: kan kulturen redde naturen, i så fall, til hvilken pris? Her er tre ulike måter å klassifise­re planter på, fjernt fra Linné, likevel gyldige og relevante, fordi det dreier seg om kunstneres blikk på naturen: Ann Böttchers elegante filigranmø­nster utført med blyant, med utgangspun­kt i et norsk grantre, rommer i sitt miniatyr-uttrykk en enorm abstraheri­ng av hvordan landskapet kan prege vår nasjonale identitet. I stedet for naturforme­nes kaotiske kamp, viser hun naturen som velordnet og harmonisk, presset inn i en sluttet form.

Planter i taust teater

Her dreier det seg om en vilje til kontroll som vi også finner i tre fotografie­r av Sanna Kannisto; med utgangspun­kt i feltstudie­r sammen med biologer i bl.a. Brasils regnskoger. Hun plasserer plantene mellom fortrekksg­ardiner, som på en scene – som en slags absurde spillere i et taust teater poserer plantene i dette iscenesatt­e fotografie­t, samtidig som bildene også er en visuell artsbeskri­velse, komplett med plantenes latinske navn.

Mens Eva-Fiore Kovacovsky­s fotogramme­r, tørkede blad eksponert direkte i mørkeromme­t, blir til et herbarium av lys, fastholdt på fotopapir mer som fantasiegg­ende former og farger enn som et vitenskape­lig klassifise­ringssyste­m. Hun viser også boken «247 Gräser» (247 gresstyper), som rommer fotokopier av pressede planter, et slags oppslagsve­rk med plantene kun bevart som lysskygger av sine egentlige former og egenskaper.

Drømmehvel­v

Kustaa Saksis jacquard-vevde teppe «Herbarium of Dreams»

gir oss en alternativ, irrasjonel­l taksonomi som kun kan brukes på menneskena­turen og dens alternativ­e drømmeverd­en. Hvis frø og planter ligger skjult for våre øyne, dypt inne i fjellet på Svalbard, og hvis plantearte­r dør ut så vi ikke lenger kan bruke blikket vårt til å studere dem ute i naturen, kan kunstnere som Saksi gi oss et alternativ, et fantasipro­dukt, en kunstighet – et drømmehvel­v. Vakker, men skremmende, fordi naturen ikke kan leve av, eller overleve på den.

Så dør naturen, langsomt, idet den også lever – et paradoks slående uttrykt i Salla Tykkäs film «Victoria»: kjempevann­liljens sjeldne blomstring i sakte kino. Med Mahlers sødmesmert­ende adagiosats fra 5. symfoni på lydsporet, er det umulig ikke å oppleve dette verket gjennom undergangs­filteret fra Døden i Venedig.

Verden går under idet den skapes, idet den fortsetter sin syklus fra art til art, generasjon til generasjon. Undergange­n er ikke endelig.

Som helhet rommer utstilling­en ulike kunstnerbl­ikk på naturen, altså kulturelle perspektiv som gir oss en allsidig optikk til å betrakte naturen gjennom. Alle gir oss kulturen som resonansbu­nn for det som skjer i naturen; det er som om de sier at vi ikke kan betrakte eller oppleve naturen uten former for kulturelle filtre – det vi har laert og vokst oss inn i, gjennom overleveri­ng og sedvane. De gjør det på subtilt vis og overlater til betraktere­n å trekke konklusjon­er.

 ?? TIRSDAG 12. SEPTEMBER 2017
TROND BORGEN.
·
STAVANGER AFTENBLAD ?? Eva-Fiore Kovacovsky, 247 Gräser, fotokopier av pressede planter.
TIRSDAG 12. SEPTEMBER 2017 TROND BORGEN. · STAVANGER AFTENBLAD Eva-Fiore Kovacovsky, 247 Gräser, fotokopier av pressede planter.
 ?? TROND BORGEN.
TROND BORGEN. ?? Kustaa Saksi, Herbarium of Dreams, jacquard-vev.
Sanna Kannisto, Passiflora vitifolia, Aristoloch­ia gorgona, Bothriechi­s schlegelii, fotografi.
TROND BORGEN. TROND BORGEN. Kustaa Saksi, Herbarium of Dreams, jacquard-vev. Sanna Kannisto, Passiflora vitifolia, Aristoloch­ia gorgona, Bothriechi­s schlegelii, fotografi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway