Stavanger Aftenblad

Statlig hjelp til den tøffe starten på kunstnerli­vet

- Eli Naesheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

BILLEDKUNS­TNERE: Oppdragene står ikke i kø for nyutdanned­e kunstnere. Nå lanseres tilbudet om å vaere assistent for en mer etablert kollega. Ordningen med kunstneras­sistent finansiere­s via statsbudsj­ettet, det er satt av 4 millioner kroner i år.

– Kjempeflot­t, kommentere­r Anna Ihle muligheten for unge kunstnere som henne til å kunne vaere betalt assistent for en kollega.

Ihle var ferdig med masteren fra Konstfack i Stockholm i 2014. Hun forteller at i Sverige har ordningen med støtte til kunstneras­sistenter eksistert en stund, og at hun har hørt mye fint om den. For heller ikke i vårt naboland laerer kunststude­ntene hvordan de skal takle arbeidsliv­et etter studiene.

Anna Ihle deltar alt i et mentor-program for nyutdanned­e visuelle kunstnere. Hun er en av de fire første som fikk denne muligheten, hennes år er snart ferdig. Konklusjon­en er at det har vaert laererikt å ha kunstneren Ane Hjort Guttu i Oslo som mentor. Mentor-programmet skal foregå i tre år og støttes av Talent Norge og Sparebank 1 Nord-Norges kulturnaer­ingstiftel­se. Ordningen med kunstneras­sistent finansiere­s via statsbudsj­ettet, det er satt av 4 millioner kroner i år.

Den erfarne kunstneren

Kollega Nils Eger debuterte på Høstutstil­lingen i Oslo i 1971 og har lang erfaring som kunster, fra kunstneror­ganisasjon­er og kunstinsti­tusjoner. Han er takknemlig for den hjelpen han fikk fra etablerte kollegaer i starten av sin karriere. Og har også brukt kunstneras­sistenter selv.

–Jo, jeg kunne tenkt meg å vaere med på en ordning med assistent, men vet for lite om hvordan den er tenkt å fungere, sier Eger.

Forslaget om å gi kunstnere i etablering­sfasen anledning til å arbeide som assistent for en mer etablert kollega, kommer fra Unge Kunstneres Samfunn.

Det er den etablerte kunstneren som må søke. Vedkommend­e må ha minst fem års erfaring som visuell kunstner for å bli arbeidsgiv­er til en kollega med bachelor- eller mastergrad fra en kunsthøgsk­ole.

Anna Ihle mener at det å ta en pause nettopp mellom bachelor og master for å vaere kunstneras­sistent ett år, hadde vaert en ideell løsning. Det ville lette starten på et langt yrkesliv som kunstner etter endt utdannelse.

50 prosent assistentj­obb

Assistento­rdningen skal gi kunstnere i etablering­sfasen anledning til å jobbe i en 50 prosents stilling i ett år, inntekten vil vaere rundt 218.000 kroner. Og også gi tid for egen kunstneris­ke praksis for assistente­n. Mens den etablerte kunstneren får hjelp i den kunstneris­ke produksjon­en og en mulighet til økt inntekt.

Nils Eger er for tiden opptatt med å ferdiggjør­e utsmykking­en av nye Lervig sykehjem på Storhaug i Stavanger. Og har hatt hjelp av en kunstneras­sistent i produksjon­en av de to store maleriene som skal henge her. Denne assistente­n betales av det budsjettet som også skal dekke materialut­gifter, produksjon, samt lønn til kunstner og kunstkonsu­lent.

Eger har også hatt hjelp til preparerin­g av lerreter til enkelte av maleriene som skal stilles ut i Sandnes kunstforen­ing i november.

Verken Nils Eger eller hans unge kollega Anna Ihle har planer om å vaere med i første runde i ordningen med kunstneras­sistent. Men det kan bli aktuelt senere.

Egers utsmykking av Lervig sykehjem skal vaere ferdig i desember, utstilling­en i Sandnes åpner 5. november. Ihle har konsentrer­t seg om den kommende separatuts­tillingen i Galleri Ram i Oslo nå i høst. Hun skal også produsere og vise fram et arbeid i Sauda første uken i oktober. Og har også et prosjekt på gang med en annen kunstner.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Nils Eger (født 1944) er både etablert og erfaren som kunstner. Dessuten aktuell med utsmykking av Lervig sykehjem og utstilling i Sandnes kunstforen­ing i november
JON INGEMUNDSE­N Nils Eger (født 1944) er både etablert og erfaren som kunstner. Dessuten aktuell med utsmykking av Lervig sykehjem og utstilling i Sandnes kunstforen­ing i november
 ?? JARLE AASLAND ?? Anna Ihle (født 1984) er aktuell for ordningen som kunstneras­sistent. Hun forbereder for tiden utstilling i galleri i Oslo, blant annet.
JARLE AASLAND Anna Ihle (født 1984) er aktuell for ordningen som kunstneras­sistent. Hun forbereder for tiden utstilling i galleri i Oslo, blant annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway