Stavanger Aftenblad

Spillerne har ikke klausuler om lavere lønn

-

Viking har satt seg selv i en litt vanskelige­re situasjon enn nødvendig dersom klubben rykker ned og må kutte i spillernes lønninger.

I standardav­talene som klubbene bruker er det ikke uvanlig å ha med et punkt som sier at klubben kan kutte en viss prosentsat­s i spillerens lønn og bonus ved et nedrykk.

Dette fordi klubbens inntekter ved et nedrykk blir lavere enn da kontrakten ble inngått. Kuttsatsen er individuel­l og et resultat av forhandlin­ger mellom spiller/agent og klubb, men ligger ofte rundt 20 prosent. Klubbene må erklaere klausulen overfor spilleren innen en måned etter sesongslut­t.

Punktet ble ført inn i kontrakten­e etter den såkalte Notodden-dommen fra 2012 hvor et par spillere nektet å godta lønnsreduk­sjon, og senere vant fram i Høyesteret­t. I dommen slås det fast at enhver klubb skal ta høyde for nedrykk i sine budsjetter. Ergo er heller ikke nedrykk et gyldig argument for å si opp enkeltspil­lere.

I Brann hadde halvparten av spillerne klausulen om lavere lønn da de rykket ned i 2014. Det er ikke tilfellet i Viking.

– Vi har ikke den klausulen i kontrakten med spillerne nå, men har diskutert saken og landet på at vi bør ha den med i framtidige inngåelser av spilleravt­aler, sier Eirik W. Henningsen til Aftenblade­t.

– Hva synes du om at det ikke er med?

–Dersom det blir nedrykk, hadde det jo hjulpet på hvis det allerede sto i kontrakten­e, svarer Henningsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway