Stavanger Aftenblad

Allah skal med

-

LEDER: Det blir i overkant angstbiter­sk å nekte kristne elever å etablere skolelag i frykt for at muslimske elever skal gjøre det samme.

Frykt for at muslimske elever skal opprette egne grupper får skoler til å nekte kristne elever å etablere såkalte skolelag. Bakgrunnen skal vaere en bekymring for at slike muslimske grupper kan bli et arnested for utenforska­p og eventuell radikalise­ring. Det er uklart hvor mange skoler som har nedlagt slike forbud, og det er mulig at dette ikke er et omfattende fenomen. Det betyr ikke at spørsmålet ikke er prinsipiel­t viktig.

Ekstremism­eforsker Lars Gule mener at slike forbud strider mot både religionsf­riheten og organisasj­onsfrihete­n, og at skolene dermed ikke har grunnlag for å nekte.

Vi forstår skepsisen til de rektorene som har nedlagt forbud. Men vi er ikke enige i konklusjon­en.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorg­anisasjone­r (LNU) vedtok i vår at staten bør gi felles retningsli­njer for hvordan barne- og ungdomsorg­anisasjone­r skal bruke skolen. Dette er et syn vi støtter av minst to grunner.

Før det første er det viktig at myndighete­ne har en holdning i dette spørsmålet. Skal skolen og skolens fasilitete­r i størst mulig grad vaere et nøytralt område, hvor organisert livssyn og organisert­e politiske preferanse­r har en begrenset plass?

For det andre fordi slike retningsli­njer vil lette presset på den enkelte skolen og den enkelte rektor, som da slipper bruke skjønn.

Skolen skal selvsagt ikke gå inn og ha en mening om den enkelte elevens livssyn. Men for skolen som fellesskap­sarena er det også viktig å sørge for at hensynet til den enkelte balanseres med hva som tjener fellesskap­et.

På noen norske skoler er det i dag et høyt antall elever med annen bakgrunn enn kristendom. I Oslo har det vaert gjort forsøk med muslimske skoler, på samme måte som det flere steder i Norge er etablert kristne grunnskole­r. Aftenblade­t mener av prinsipp at slike etablering­er ikke bør forbys, men de er likevel problemati­ske. Enhetsskol­en er en uhyre viktig integrerin­gsarena. Dersom vi skal motvirke utenforska­p og begrense oppdeling av det tradisjone­lle, norske likhetssam­funnet, er skolen den viktigste arenaen for å forme gode borgere.

Likebehand­ling er selvsagt. Derfor har skeptiske rektorer rett, i prinsippet, når de sier at grønt lys for etablering av et kristent skolelag nødvendigv­is også er grønt lys for etablering av lag for andre livssyn. Her trengs det nasjonale retningsli­njer.

Vi forstår skepsisen, men er uenige i konklusjon­en

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Staten bør ha en mening om hvilken plass organisert livssyn og politikk har i grunnskole­n, mener Aftenblade­t.
JON INGEMUNDSE­N Staten bør ha en mening om hvilken plass organisert livssyn og politikk har i grunnskole­n, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway