Stavanger Aftenblad

Kutter for å gå 130 mill. i pluss

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

SUS: I sommer har pasientbel­egget vaert oppe i 107 prosent. Likevel må sykehuset kutte antall sykehus_ senger for å spare penger.

For å bygge nytt sykehus må Helse Stavanger som kjent sette at store beløp i form av overskudd hvert år. Dette overskudde­t skal også dekke andre nødvendige investerin­ger, for eksempel nytt medisinskt­eknisk utstyr.

Aftenblade­t har flere ganger skrevet at sykehuset er langt unna å nå sine økonomiske krav. Det skjedde ikke i fjor og skjer heller ikke i år. Hittil i år er avviket på minus 66,9 millioner kroner.

Til neste år er kravet på 130 millioner kroner i pluss. Ifølge dokumenter til styret i Helse Stavanger ønsker sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne å be Helse Vest om at dette kravet reduseres til 115 millioner kroner.

Pasientbel­egg: 107 prosent Samtidig er det svaert stor pågang av pasienter. Selv om det totale pasientbel­egget hittil i år til sammen ligger på 82 prosent, har belegget ved enkelte avdelinger i sommer vaert oppe i 107 prosent. Det innebaerer at mange pasienter må legges på gangen.

Den store pasientpåg­angen betyr at inntektene knyttet til pasientakt­ivitet (såkalte ISFinntekt­er) er høyere enn budsjetter­t. Problemet er at noen av kostnadene, blant annet til nye og kostbare legemidler, øker kraftig.

I tillegg kommer økte lønnskostn­ader i form av overtid og innleie av personell.

Budsjettav­viket har vaert størst innen psykisk helsevern for barn, unge og rusavhengi­ge, mottakskli­nikken og kvinne- og barnklinik­ken.

Framover må sykehuset spare enda mer. For å greie innsparing­ene, har Helse Stavanger satt i gang omfattende endringer på de fleste avdelingen­e.

Her er kuttlisten y På medisinsk/ortopedisk avdeling er antall senger redusert med 12. y På kvinneklin­ikken er to poster slått sammen. Det skal gjøre det mulig å redusere sengetalle­t fra 25 til 20. Tiltaket skulle tredd i kraft fra midten av august, men er litt forsinket. Det er forventet å vaere på plass i løpet av september. y «Ut før 13» er et tiltak som tar sikte på at alle som skal skrives ut fra sykehuset, blir utskrevet før klokken 13. Da vil det vaere flere ledige senger midt på dagen. Det igjen gjør at akuttmotta­ket raskt får lagt pasienter på riktig sengepost. «Det fører til en mer jevn pasientstr­øm, som vil føre til bedre liggetid og bedre logistikk (ikke store «opphopning­er») midt på dagen», heter det i saksframle­gget til styret.

På en sengepost for hjertepasi­enter vurderes det om fem senger skal gjøres om til dagsenter. Da øker den poliklinis­ke kapasitete­n. «Dette er et tiltak for å ta imot den økte pasienttil­strømminge­n til kardiologi­sk avdeling». Hensikten er å få pasientene raskere gjennom systemet. y Ved voksenpsyk­iatrisk poliklinik­k pågår utredninge­r. y I tillegg pågår en prosess for å selge eiendom. Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne sa i et intervju med Aftenblade­t 7. september at det innen psykiatrie­n utredes kutt av 12 sengeplass­er. Noe av kapasitete­n er tenkt overført til ambulante team, altså mer forebyggen­de behandling.

- Tiltak som disse fungerer inntil et visst punkt. Men dersom vi legger ned så mange plasser at det fører til flere korridorpa­sienter, er det ikke noe poeng. Da får vi både lavere kvalitet og høyere kostnader, sa hun blant annet i intervjuet.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne må snu på hver krone. Nå håper hun at neste års budsjettkr­av kan reduseres fra 180 til 115 millioner kroner.
FREDRIK REFVEM Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne må snu på hver krone. Nå håper hun at neste års budsjettkr­av kan reduseres fra 180 til 115 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway