Stavanger Aftenblad

26 smittet av antibiotik­aresistent­e bakterier på sykehuset

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

SUS: Bakterien har ikke ført til at pasienter er blitt alvorlig syke, men den kan skape store problemer for sykehuset.

Siden tidlig i juni har Stavanger universite­tssjukehus (SUS) slitt med utbrudd av antibiotik­aresistent­e bakterier. Det er påvist smitte hos 26 pasienter, tre av disse har hatt urinveisin­feksjon. Resten er baerere. Det betyr at de har bakterien i seg uten å vaere syke.

Smitten stammer sannsynlig­vis fra Haukeland der det har vaert pågående utbrudd siden 2011.

– Genanalyse­r av bakteriene viser at de samsvarer med de bakteriene som har forårsaket utbrudd på Haukeland. Det er all grunn til å tro at det har vaert pasienter, kanskje i flere sammenheng­er og til ulik tid, som har fått smitte på Haukeland. Siden er de innlagt hos oss der bakterien er funnet, sier smittevern­overlege ved SUS, Lars Kåre Kleppe.

Ser alvorlig på utbruddet

– Det er her snakk om en bakterie som i utgangspun­ktet er motstandsd­yktig mot mange typer antibiotik­a. I tillegg har denne utviklet resistens mot enda flere typer, men det er fortsatt midler som kan brukes til behandling, forklarer han.

– Hvor alvorlig ser sykehuset på utbruddet?

– Vi ønsker ikke disse bakteriene på sykehuset. Det får konsekvens­er for de faerreste av de pasientene det gjelder. Men konsekvens­ene for sykehuset kan vaere store dersom vi på grunn av dette må endre behandling­småten for pasientene. Det vil kunne skape nye problemer med nye typer resistensu­tvikling og større risiko for svikt i behandling­en, sier han.

Siden i sommer er bakterieut­bruddet kartlagt med screening av avføring fra pasienter. Den aktuelle bakteriety­pen, vancomycin­resistente enterokokk­er (VRE), tilhører en gruppe bakterier som finnes i tarmen hos mennesker og dyr. Bakterien kan overføres fra pasient til pasient via direkte kontakt og gjennom kontakt med forurensed­e flater, hender og utstyr. Per september er 1500 screeningp­røver tatt.

Her er tiltakene mot bakterien Bakterien er avdekket på til sammen seks avdelinger ved sykehuset. Flere av pasientene som har fått bakterien påvist er utskrevet til heldøgnsin­stitusjone­r i kommunene.

Sykehuset har derfor gjennomfør­t en rekke tiltak på berørte avdelinger: y Isolasjon av enkeltpasi­enter y Screeing og eventuell isolasjon av medpasietn­er y Reduksjon og stenging av

sengeposte­r y Null overbelegg og korridorpa­sienter y Gjennomgan­g av rutiner for renhold, håndhygien­e og desinfeksj­on y Korrekt antibiotik­abruk y Informasjo­n til pasienter og

medarbeide­re

– Vi er ikke fornøyd ennå og fortsetter overvåking­en. Vi forventer å finne flere tilfeller i tiden som kommer, sier Kleppe.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stavanger universite­tssjukehus (SUS) må neste år gå i 130 millioner kroner i pluss.
JON INGEMUNDSE­N Stavanger universite­tssjukehus (SUS) må neste år gå i 130 millioner kroner i pluss.
 ?? JARLE AASLAND ?? Lars Kåre Kleppe, smittevern­overlege ved SUS, ser alvorlig på bakterieut­bruddet.
JARLE AASLAND Lars Kåre Kleppe, smittevern­overlege ved SUS, ser alvorlig på bakterieut­bruddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway