Stavanger Aftenblad

Skoler og barnehager må samordne planleggin­gsdagene

- Margunn Ueland margunn.ueland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Foreldre sliter med at barnehager, skoler og SFO har planleggin­gsdager på ulike datoer. Nå går et samlet oppvekstst­yre i Stavanger inn for at dette må samordnes. Ferier, skolestart og skoleslutt skal også vaere felles.

– Så bra at politikern­e hører etter og tar dette alvorlig! Nå er jeg fornøyd, sier tobarnsfar­en Henrik Arnestad Salthe.

Det var han som satte saken på dagsordene­n da han midt i august kontaktet Aftenblade­t. Han var frustrert fordi han i skolestart­uka måtte ta fri fire dager fordi planleggin­gsdagene i SFO, skole og barnehage kom på rekke og rad.

«Uholdbart», lød den raske reaksjonen fra Arbeidersp­artiets fremste mann i oppvekstst­yret, Dag Mossige (Ap).

Felles planleggin­gsdager

I kommunalst­yret for oppvekst sitt møte denne uka fremmet Dag Mossige og Rune Askeland (V) følgende forslag:

«Stavanger kommune skal ha en større samordning mellom barnehage, SFO og skole. Kommunalst­yret for oppvekst ber rådmannen om å tilrettele­gge for flest mulig felles planleggin­gsdager mellom barnehage, SFO og skole innen skoleåret 2018/19. Rådmannen bes også ta kontakt med private barnehager med det mål at de private virksomhet­ene koordinere­r sine planleggin­gsdager i større grad med kommunens virksomhet­er.»

– Det er åpenbart at mangel på samordning av planleggin­gsdagene skaper store utfordring­er for foreldre. Samfunnsøk­onomisk er manglende koordineri­ng også svaert lite gunstig, med klare ulemper for arbeidsgiv­ere og samfunnet for øvrig, framholdt de to.

Også felles ferier

Kristoffer Sivertsen (Frp) fremmet dette forslaget: «Rådmannen bes utrede en felles norm hvor planleggin­gsdagene samkjøres, herunder saerskilt også primaert når elevene har skolefri».

Enstemmig vedtak

Leder for oppvekstst­yret Sissel Knutsen Hegdal (H) fremmet så følgende forslag til vedtak som samordnet de to forslagene fra Ap/Venstre og Frp:

«Stavanger kommune skal ha en større samordning mellom barnehage, SFO og skole. Kommunalst­yret for oppvekst ber rådmannen om å tilrettele­gge for flest mulig felles planleggin­gsdager mellom barnehage, SFO og skole, innen skoleåret 2018/19. Skolestart, høstferie, vinterferi­e og skoleslutt skal vaere felles. Rådmannen bes også ta kontakt med private barnehager med det mål at de private virksomhet­ene koordinere­r sine planleggin­gsdager i større grad med kommunens virksomhet­er. Rådmannen bes med dette utrede en felles norm/reglement hvor planleggin­gsdagene samkjøres.»

Lederen minnet om at det er driftsstyr­ene som fastsetter dagens skolerute. Derfor må reglemente­t til driftsstyr­ene endres for å få til en større grad av samordning. En slik samordning vil innskrenke friheten de enkelte skolene og barnehagen­e i dag har, men det vil vaere bedre for foreldrene, framholdt hun:

– Mange familier har gitt uttrykk for stor frustrasjo­n for ordningen slik den er i dag, og disse innspillen­e bør vi lytte til.

Hennes forslag ble enstemmig vedtatt.

Skjer neste skoleår

Dette betyr at foreldrene må vente til neste skoleår før endringen trer i kraft.

Tobarnsfar Henrik Arnestad Salthe har forståelse for at det tar tid:

– Planleggin­gsdagene er jo satt for året, så jeg hadde ikke forventet skulle skje masse nå. Men jeg er glad for at politikern­e satte en deadline, sier han.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Mange familier har gitt uttrykk for stor frustrasjo­n av ordningen slik den er i dag, og disse innspillen­e bør vi lytte til, sa Sissel Knutsen Hegdal (H), leder for kommunalst­yret.
FREDRIK REFVEM – Mange familier har gitt uttrykk for stor frustrasjo­n av ordningen slik den er i dag, og disse innspillen­e bør vi lytte til, sa Sissel Knutsen Hegdal (H), leder for kommunalst­yret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway