Stavanger Aftenblad

Råd fra Tina Bru (H): Unngå å bli forsidesto­ff i VG

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Hun har forberedt seg på å gå på noen smeller. Han sitter på nåde fra KrF. Aftenblade­t fulgte stortingsd­ebuten til Høyre-duoen.

– Jeg kjenner jo på en viss aerefrykt, jeg gjør det, sier Margret Hagerup (H).

Firebarnsm­oren på 37 år fra Kvernaland har tatt plass i Vandrehall­en på Stortinget.

Geir Pollestad (Sp) kommer bort og påpeker at han nå er eldst av den yngste halvdelen av den nye rogalandsb­enken.

KrF-nåde

Aleksander Stokkebø (H), 22 år fra Stavanger, ble hyllet to ganger av statsminis­ter Erna Solberg (H) i Høyres jubelrus før fintelling­en startet. Brått var Øystein L. Hansen (Ap) inne med knappe 190 stemmers margin. Stokkebø får imidlertid vikariere så lenge Bent Høie (H) er statsråd.

Jusstudent­ens tilvaerels­e betinger Høie-kontinuite­t i regjering og nåde fra KrF-leder Knut Arild Hareide. Dersom KrF skifter side og feller regjeringe­n, må nemlig Høie tilbake på Stortinget.

Aftenblade­t får ikke ut noe som ligner på en frykt for at det kan skje. Tina Bru (H) mener det lover godt at Stokkebø parerer spørsmål om det på galant vis.

Selv har hun gjort kometkarri­ere og sitter nå i Høyre-ledelsen fire år etter stortingsd­ebuten.

– Det er som å bli kastet ut på dypt vann, og så må du bare prøve å svømme. Mye faller på plass når du får bli tildelt en komité og får et kontor, sier hun.

Direktelin­je til regjeringe­n Hagerup, som ble folkevalgt i Time i 2011, hadde aldri trodd at hun skulle bli stortingsp­olitiker. Hun har verken fortid i fylkespoli­tikken eller ungdomspar­tiet. Hun er forberedt på angrep fra opposisjon­en og «på å gå på en del smeller.»

I løpet av valgkampen har hun for første gang kontaktet en journalist og deltatt i en paneldebat­t.

Stokkebø meldte seg inn i Unge Høyre i 2010 og har erfart både posisjon- og opposisjon­stilvaerel­sen henholdsvi­s i Stavanger og i fylkesting­et.

Tanken om opposisjon­stilvaerel­se slo Bru, som sier det ville vaert noe helt annerledes uten direktelin­je til regjeringe­n.

– Da ville du ikke hatt de ukentlige møtene mellom statsråden og tilhørende fraksjoner og muligheten til å påvirke gjennom de kanalene, sier Bru, som bidro til å snakke Fornybar AS «hjem.»

Bru opplever å bli lagt merke til oftere enn før ute blant folk.

– Sier du noe dumt i starten, klatrer du fort opp på kjendislis­ten, sier hun.

PR-trening

Aftenblade­t blir med i NRKs radiostudi­o på Stortinget. Før sendestart kommer noen medieråd fra Bru. Stokkebø og Hagerup oppfordres til å bli kjent med journalist­er, men advares mot å føle at journalist­er er venner på ordentlig.

Bru bekrefter kjennskap til «VG-testen», som Bru forklarer med å tenke på at det du gjør må kunne stå seg på VG-forsiden.

Hagerup skyter inn at hun har hørt på Bru og Henrik Asheims (H) podkast-episoder hver dag på vei til jobb som en del av forberedel­sene til stortingst­ilvaerelse­n.

– Det spørs om det smart, sier Bru og ler.

Så venter møtet med Høyres stortingsg­ruppe i et annet bygg. Stokkebø etterlyser kart på vei bort via underjordi­ske tunneler.

Velkomsten er varm. Fellesnevn­eren er kjaerlighe­ten for partiet. Noen har til og med funnet hverandre gjennom partiet.

Bru konstatere­r at «nesten alle Høyre-politikere som er single når de får et viktig verv, ender opp som samboere eller blir gift.

– Det gjelder både i Rogaland og her. Det er en god Rogaland Høyre-tradisjon for det, så det finnes gode muligheter, sier Bru. – Jakten på kjaerlighe­ten? – Kanskje det, svarer single Stokkebø.

var

 ?? SIV DOLMEN / SIV DOLMEN ?? Tina Bru, til venstre, ga mange råd til Aleksander Stokkebø (H) og Margret Hagerup (H) på duoens første dag på Stortinget etter stortingsv­alget. Her i NRKs radiostudi­o på Stortinget.
SIV DOLMEN / SIV DOLMEN Tina Bru, til venstre, ga mange råd til Aleksander Stokkebø (H) og Margret Hagerup (H) på duoens første dag på Stortinget etter stortingsv­alget. Her i NRKs radiostudi­o på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway