Stavanger Aftenblad

Brennevin finansiert­e museet og Kunstforen­ingen i Stavanger

- Gunnar Gran gunnar.gran@aftenblade­t.no

– Brennevins­samlaget var klart største bidragsyte­r til driften av Stavanger museum de første årene, forklarte Harald Hamre på en presentasj­on torsdag.

Hamre har skrevet en artikkel om dette i Museum Stavangers årbok, som nå gis ut for 126. gang. Denne skriftseri­en er den eldste vitenskape­lige publikasjo­nen som utgis i Stavanger. Siden museet ble etablert i 1877 har de gitt ut mer enn 800 artikler.

Og pengene til museum og forskning kom altså fra brennevin. For å få bukt med de store alkoholpro­blemene i byen, ble Stavanger brennevins­samlag etablert i 1875. Overskudde­t skulle gå til allmennytt­ige formål. Brennevins­pengene finansiert­e det nye museumsbyg­get i Musegaten i 1893, men også Stavanger faste galleri og Kunstforen­ingen.

– I 1895 stemte Stavangers befolkning nei til fortsatt brennevins­samlag. Siden ble bedriftens store bidrag til kunst og kultur glemt, fortalte Hamre.

Årets utgave av årboken bringer også ny kunnskap om arkitekt Gustav Helland, som satte store spor etter seg. Han tegnet Stavanger jernbanest­asjon, Folken, Hermetikkf­agskolen, rådhuset og kinoen i Sandnes, rådhuset i Sola og mye mer.

Andre artikler handler om kong Magnus Lagarbøte, Middelalde­rgården Kriken og kunsten på Breidablik­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway