Stavanger Aftenblad

Sentrumsal­arm gir gjenklang i Rådhuset

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

BYUTVIKLIN­G: Den seks år lange behandling­en av Stavangers nye sentrumspl­an skal inn på et nytt spor nå i sluttfasen. Det er både Høyre og Ap enige om.

Naeringsfo­reningen for Stavanger-regionen er rasende uenige i det foreliggen­de forslag til ny sentrumspl­an. Opprinneli­g var naeringsli­vet svaert så begeistret for utsiktene til 1 million kvadratmet­er nybygg i sentrum. Nå er man nede på 650.000 kvadratmet­er, hvorav mye ligger i Stavanger Øst og Paradis.

Eget utvalg

«Etter at Riksantikv­aren og andre har pepret forslaget med innsigelse­r, sitter vi nå igjen med en plan så utvannet at alarmklokk­ene ringer», mener Harald Minge, sjefen i Naeringsfo­reningen.

Høringsfor­slaget var opprinneli­g satt opp på sakslisten til kommunalst­yret for byutviklin­g (KBU) i går, men saken er utsatt i to uker. Kari Nessa Nordtun (Ap) har alt et forslag klart om å sette en arbeidsgru­ppe på saken.

Gruppen skal bestå av folk fra Stavanger Sentrum AS, politikere og fagfolk fra kommunen. Oppdraget: Å finne ut hvordan hovedmålet med sentrumspl­anen kan oppnås, da først og fremst gjennom økt bygningsvo­lum på Holmen og Stasjonsom­rådet.

Høyres gruppelede­r, John Peter Hernes, mener forslaget er godt.

– Det er viktig at vi søker å få til et bredt politisk samarbeid i denne saken. Hvis vi skal greie å overkjøre Riksantikv­aren og dermed få økt handlingsr­ommet på sentrumsha­lvøya, må det vaere noe hele byen ønsker, sier John Peter Hernes.

– Du har tro på at din partifelle, Jan Tore Sanner, vil høre på et politisk flertall i Stavanger?

– Kjernen i denne saken er å finne ut hvilke hensyn som er viktigst for byen. Vi er ikke uenig i at vernehensy­n skal tillegges vekt, men vi skal også få til et levende sentrum med fortetting ved kollektivk­nutepunkte­r og korte avstander.

– Høyre har hatt styringen i Stavanger i flere tiår. Hva sier det om den styringen når det jobbes i seks år med en sentrumspl­an og så ligger det et forslag på bordet som slaktes av Naeringsfo­reningen?

– Det tar tid å lage overordned­e planer som denne. Når det gjelder prosessen fram til i dag, er den preget av at administra­sjonen, i møte med innsigelse­r fra blant andre Riksantikv­aren, har behandlet disse som absolutte føringer og justert sitt forslag i henhold til det. Nå kommer det en politisk runde, og der kommer vi til å si fra at vi må få bygge mer i sentrum, og da spesielt på Holmen og på jernbanest­asjonen, sier Hernes.

Begge deler

Kari Nessa Nordtun (Ap) vil også gi rådmannen politisk backing til å utfordre statlige myndighete­r.

– Vi ser svaert alvorlig på de signaler som nå kommer inn, ikke minst fra Naeringsfo­reningen. Vi ønsker utvikling i sentrum, balansert opp mot verneinter­essene. Samtidig blir det feil når store utbyggings­områder reduseres så mye at det ikke lenger er lønnsomt å bygge ut. Da skjer det ingenting, sier Nordtun.

Også Kjartan Alexander Lunde (V) mener Stavanger bør kjempe for økt utbygging på Holmen og stasjonen.

– Våre hovedinnve­ndinger mot sentrumspl­anen rettet seg mot riving av trehus og høyhus foran Gamle Stavanger. Disse opplever jeg er tatt til følge. Holmen og stasjonsom­rådet tåler begge mer utbygging enn det som ligger i planen nå, sier Lunde.

– Ingen museumsby

Torfinn Ingeborgru­d (MDG) kjøper ikke kritikken fra Naeringsfo­reningen.

– Argumentet om at Stavanger blir en museumsby stemmer ikke. Det er ikke sikkert behovet er så stort som naeringsli­vet tror, siden veksten i folketalle­t har stoppet litt opp, sier Ingeborgru­d, som også reagerer mot å opprette en egen arbeidsgru­ppe.

– Det bør ikke opprettes et eget organ på siden av det demokratis­k valgte KBU. Sentrumspl­anen er ikke bare viktig for naeringsli­vet, men også for beboere, handlende, barn, unge og gamle. Disse ville ikke blitt hørt i et slikt organ, sier Ingeborgru­d.

 ??  ?? John Peter Hernes (H)
John Peter Hernes (H)
 ??  ?? Kari Nessa Nordtun (Ap)
Kari Nessa Nordtun (Ap)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway