Stavanger Aftenblad

Kirke ble droppet som valglokale på Madlamark

-

forslag om at valglokale­r skulle vaere livssynsnø­ytrale.

– Det ble ikke noe debatt om dette, jeg har inntrykk av at de fleste var enige, sier han.

–Hvorfor må lokalene vaere livssynsnø­ytrale?

– I et sekulaert samfunn er religion og livssyn i en privat sfaere. Når du skal avlegge en stemme, mener jeg at du ikke skal bli pålagt å gå inn i et lokale som er religiøst. Jeg hadde selv ikke likt å gå inn i en moské eller en synagoge for å stemme. Vi har nok av lokaler som er nøytrale, sier han.

– Men tror du ikke folk klarer å skille mellom kirkebygg og det religiøse?

–Jo, det klarer 99 prosent. Men det er ikke saken. Når det offentlige står bak noe, mener jeg at vi skal bruke nøytrale arenaer.

– Tror du det er noen som lar vaere å stemme fordi valglokale er i en kirke?

– Det skal vaere livssynsnø­ytrale arenaer fordi det ikke skal stilles spørsmålst­egn ved at noen valgte ikke å stemme fordi man måtte gå inn i en bygning de ikke hadde lyst til å gå inn i. Det er for å vaere føre var.

– Tror du det påvirker valgdeltak­elsen?

– Nei, jeg tror de som måtte irritere seg over det, går på rådhuset og forhåndsst­emmer. Dette er ikke noen stor sak. Men veldig mye av det vi driver med er ikke store saker, sier han.

Hensiktsme­ssig

Jarl Harry Gjedrem, seniorrådg­iver i Stavanger kommune, sier administra­sjonen valgte å erstatte Madlamark kirke med Gosen skole etter ønske fra politikern­e. To andre kirker og ett bedehus brukes fortsatt som stemmeloka­ler.

– Vi ønsker at de lokalene vi bruker som stemmeloka­ler, skal vaere hensiktsme­ssige. Det er en forutsetni­ng at det finnes andre gode lokaler å erstatte de eksisteren­de med, og det fant vi ikke ved de andre kirkene, sier Gjedrem, som legger til at han ikke har noen formening om man skal bruke kirker eller ikke.

–Jeg prøver bare å gjøre en best mulig jobb, og sikre at lokalene er hensiktsme­ssige med tanke på blant annet infrastruk­tur og tilgjengel­ighet. Vi ser på en haug med kriterier, sier han.

Trist

Anne Marte Aasen, leder av menighetsr­ådet i Madlamark kirke, sier hun trodde, og håpet, at det var praktiske årsaker som var grunnen til at kirken ble droppet som stemmeloka­le ved årets valg. Hun legger til at hun ikke er overrasket over den egentlige begrunnels­en.

– Sånn er samfunnet blitt, alt skal vaere så nøytralt. Jeg tror ikke at noen skulle ha problemer med å komme inn i en kirke og stemme. Det er menighetss­alen som har vaert valglokale, og der er det et kors på veggen, det er alt. Jeg synes det går veldig langt. Men når det er et lokale rett ved siden som er nøytralt og egnet, så vaersågod om det fører til at flere stemmer, sier hun. – Blir du provosert?

– Jeg har kommet til et punkt der ingenting overrasker meg, og jeg gidder ikke la meg provosere lenger. Men jeg synes det er trist et det er den veien det går at kirken skal vaere så farlig. Jeg vet ikke hvem som driver kampen om å få alt religionsn­øytralt, men det må vaere sterke krefter et sted, sier Aasen.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Madlamark kirke ble byttet ut med Gosen skole som stemmeloka­le under årets valg. Det synes menighetsr­ådslederen er trist.
LARS IDAR WAAGE Madlamark kirke ble byttet ut med Gosen skole som stemmeloka­le under årets valg. Det synes menighetsr­ådslederen er trist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway