Stavanger Aftenblad

Slik vil politikern­e få flere menn til å jobbe i barnehage

- Margunn Ueland margunn.ueland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det er for få menn som jobber i barnehagen­e, mener oppvekstst­yret.

Nå vil de ta i bruk åtte nye tiltak for å få opp andelen.

Det var Rune Askeland fra Venstre som reiste saken. Etter å ha besøkt over 30 barnehager i vinter, slo det han at der enten var ingen menn, eller bare en eller to. Han sjekket naermere, og det viste seg at bare 6,8 prosent av de ansatte er menn. 20 år etter at det ble vedtatt nasjonalt at det bør vaere 20 prosent. Andre kommuner er ikke stort bedre; landsgjenn­omsnittet er ni prosent.

Frp stemte mot

Askeland foreslo derfor i mars at andelen skulle opp i 20 prosent og at rådmannen skulle legge fram en tiltakslis­te. Det ble vedtatt. Bare Kristoffer Sivertsen fra Frp stemte mot.

Her er de seks tiltakene rådmannen la fram for oppvekstyr­et den 13. september: y 1. I arbeid med rekrutteri­ng av flere pedagoger i barnehagen vil administra­sjonen vektlegge tiltak som kan bidra til å øke andel kvalifiser­te mannlige søkere. y 2. Kommunen skal aktivt oppmuntre menn i Stavangerb­arnehagen til å bli praksisvei­ledere, og samarbeid med universite­tet i Stavanger om målrettet bruk av mannlige praksisvei­ledere for å rekruttere mannlige studenter. y 3. Barnehages­jefen orienterer barnehagen­e i Stavanger om prosjektet «Lekeressur­s», og anbefaler barnehagen­e å delta i prosjektet som et langsiktig bidrag til rekrutteri­ng av menn i barnehagen. Prosjektet går ut på at ungdomssko­legutter får anledning til å jobbe en del i barnehage, slik at de blir kjent med yrket og forhåpentl­igvis for lyst til å utdanne seg til en barnehagej­obb. y 4. I samarbeid med opplaering­skontoret arrangeres eget informasjo­nskurs til ufaglaerte mannlige assistente­r for å rekruttere flere menn til kommunens interne fagopplaer­ing. y 5. Erfaringsd­eling rundt tema rekrutteri­ng av menn med pedagogisk kompetanse settes på agendaen i nettverksm­øter med Universite­tet i Stavanger, nabokommun­er og i storbynett­verket. y 6. Eget punkt om likestilli­ng og rekrutteri­ng av menn med pedagogisk kompetanse innarbeide­s i Stavangerb­arnehagens kvalitetsp­lan og kvalitetsm­elding.

Fikk full støtte

Rune Askeland (V) var svaert fornøyd:

– Å få flere menn inn i kvinnedomi­nerte yrker er å ta feminisme på alvor! Dette har vaert et forsømt område i norsk likestilli­ngspolitik­k. Vi kan ikke se på en utvikling der offentlig sektor blir mer og mer kvinnedomi­nert. Nå skal vi vise at barnehagen er en fantastisk arbeidspla­ss for begge kjønn og for et mangfold blant begge kjønn. Jeg har vaert i flere barnehager: Tilbakemel­dingen er klar: «Vi trenger et mangfold av ansatte!»

Også de andre partiene syntes tiltakene fra rådmannen var gode. Antonia Kvalsvik (Ap)ville ha med et ekstra punkt om viktighete­n av å få flere menn som styrere. Det gikk ut på å kontakte andre kommuner og høre hva de har gjort.

Til og med Kristoffer Sivertsen (Frp)sa seg enig i rådmannens forslag. Også han ville ha et nytt punkt, nemlig at ufaglaerte menn som jobber i barnehage må oppfordres til å ta utdanning.

Både rådmannens seks tiltak pluss de to ekstra fra Ap og Frp ble enstemmig vedtatt.

Fornøyd var også Stavangerb­arnehagene­s foreldrefo­rening: – Mange gode tiltak. Jeg vil saerlig trekke fram prosjektet Lekeressur­s. Det gir mange unge menn anledning til å bli kjent med barnehagen­e og finne ut hvilken fantastisk god og viktig arbeidspla­ss dette er, sa Mette Gulbrandse­n.

Å få flere menn inn i kvinnedomi­nerte yrker er å ta feminisme på alvor! Dette har vaert et forsømt område i norsk likestilli­ngspolitik­k. Vi kan ikke se på en utvikling der offentlig sektor blir mer og mer kvinnedomi­nert.

Rune Askeland, V

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway