Stavanger Aftenblad

Slutter i Green Mountain for å bygge ny bedrift på Bryne

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BRYNE: Familien sto bak to av jaerindust­riens største flaggskip; Trallfarob­oten og børsnotert­e Akva Group As. Nå bygger de enda en ny bedrift – for robotisert notvask under vann.

– Om vi sikter mot ny suksess? Absolutt, svarer Knut Molaug og ler godt.

Han har så stor tro på familiens nye satsing, at han har sagt opp stillingen som administre­rende direktør i Green Mountain AS, selskapet som i 2010 etablerte et enormt anlegg for datalagrin­g i Nato sine tidligere ammunisjon­slagre i fjellet i Rennesøy – og siden også i Rjukan.

I det Smedvig-eide selskapet var Knut Molaug den første ansatte. Nå er naer 700 millioner investert. Det har 20 ansatte. Og datasenter­et blir omtalt som verdens sikreste og grønneste i «look to Norway-reportasje­r», med fokus på at senteret bare bruker fornybar energi, vannkraft fra Lyse og sjø til kjøling.

Nå har Green Mountain 20 store kunder. Flere vil vaere anonyme. Fortsatt er bare 20 prosent av anlegget utnyttet.

Kunne ikke ha to jobber

– Det er med vemod at jeg har kommet til at jeg nå ønsker å tre ut av rollen som leder for Green Mountain, heter det i en pressemeld­ing.

Dagens driftsdire­ktør Tor Kristian Gyland vil på et styremøte fredag trolig vil bli ansatt som ny leder. Molaug er spurt om å gå inn i styret, noe han har takket ja til.

Til Aftenblade­t forklarer Knut Molaug at han var kommet til et punkt der det ikke var mulig å ha to jobber. Arbeidet med familiens nye bedrift på Bryne har han gjort i helger og på kvelder.

– Men nå er vi så langt at det skal satses for fullt. Nå gjelder det å vise at vi kan levere det vi har lovet. Responsen har vaert formidabel, sier han nå som daglig leder av Aqua Robotics AS.

Fire års utvikling

Alt etter at bedriften på den store AquaNor-messen introduser­te en roboteknol­ogi som skal gjøre oppdrettsn­aeringen mer miljøvennl­ig og mer lønnsom. Ikke noe mindre enn det.

I fire år har Molaugfami­lien jobbet uten inntekter for å utvikle produktet, store børster for automatisk vask av oppdrettsn­øter.

Til nå har renhold basert seg på to metoder: Notimpregn­ering med kobber og jevnlig høytrykkss­pyling. Tidligere tok man også nota på land for spyling.

– Ved bruk av vår robot kan nota settes i sjøen uten impregneri­ng. Deretter børstes den automatisk 5–6 ganger til dagen. Resultatet er at nota aldri blir begrodd, forklarer Molaug.

Dette vil bety mye for naeringens miljøprofi­l. Det blir slutt på forurensin­g med kobber. Det blir ikke mer knusing av sjøanemone­r og annen vekst som etter spyling kunne legge seg på fiskens gjeller. Rein not betyr også at leppefiske­n kan konsentrer­e seg om lus på fisk, ikke om det som vokser på nota. Og kundene kan kutte kostnadene med opp til 70 prosent, hevder utviklerne.

– Bare i Norge er det rundt 4000 nøter, dobbelt så mange internasjo­nalt, og problemet med begroing er mye større i varmere land. Så markedet er stort, påpeker Knut Molaug.

Broren, Anders Molaug, er utviklings­ingeniøren som har drevet produktet fram. Nå er det fire ansatte. To nye medarbeide­re skal ansettes. De har også fått 1,5 millioner i støtte fra Innovasjon Norge. Og hele tiden har også faren, oppfinnere­n Ole Molaug (86) vaert deltaker.

Grunderfam­ilien Molaug-familien har gjort det før. Skapt produkter som ble bedrifter.

Ole Molaug var hjernen bak en av de største kjendisene fra Jaeren, Trallfarob­oten. Han jobbet på Underhaug-familiens fabrikk på Bryne og skulle bare forenkle lakkeringe­n av trillebåre­r. Det ble roboten «Ole» som ble robotfabri­kk med Volvo og Merecedes på kundeliste­n, og som gjorde det så godt at den ble kjøpt av det internasjo­nale ABB-konsernet.

Ole Molaug var også en av de fire som i 1980 grunnla Akva group. Familien var også hovedeier fram til 1997. I dag er det børsnotert­e selskapet verdensled­ende på utstyr- og teknologi til oppdrettsn­aeringen med rundt 700 ansatte og tilstedeva­erelse i åtte land, fortsatt med hovedkonto­r på Bryne. Knut Molaug var også der daglig leder i 22 år.

– Nå får vi se hvordan det går med Aqua Robotics, men vi ser for oss at bemanninge­n øker jevnt og at dette skal bli en ny, stor bedrift, er håpet fra de beskjedne lokalene på industriom­rådet Håland, sør Bryne.

 ?? AQUA ROBOTICS ?? Knut Molaug med en av børstene i det patenterte systemet som nå skal gi oppdrettsn­aeringen et fullautoma­tisert vaskesyste­m under vann – med vendbare vinger som presser børstene tett inntil notveggen. Robotenhet­en flytter seg så automatisk rundt merden...
AQUA ROBOTICS Knut Molaug med en av børstene i det patenterte systemet som nå skal gi oppdrettsn­aeringen et fullautoma­tisert vaskesyste­m under vann – med vendbare vinger som presser børstene tett inntil notveggen. Robotenhet­en flytter seg så automatisk rundt merden...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway