Stavanger Aftenblad

Strake veien til Sirdal

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

DIRDAL: Både fastboende, jobbpendle­re og hytteeiere i Sirdal kan glede seg over at fylkesvei 45 gjennom Dirdal er åpen for trafikk.

– Det er herlig at veien er åpen igjen. Nå kan vi gjøre som vi vil, slik som vi er vant til, og vi slipper å planlegge så mye når vi skal ut på noe, sier Geir Ståle Gilje til Aftenblade­t.

Veien er nyasfalter­t, og Gilje kommer susende på en elsykkel torsdag morgen.

Han er på vei fra Dirdal sentrum til jobben som produksjon­sleder ved Norsk Stein Dirdal like ved Røyrdalstu­nnelen.

Stengt siden 22. mai

I hele sommer har fylkesvei 45 gjennom Dirdal vaert stengt for trafikk på grunn av omfattende opprustnin­g, omlegging og rassikring. Gilje har kommet seg på jobb ved å gå på arbeidsram­pen i aluminium, som går på utsiden av den nye veien, mens kona pendler til Stavanger og har tatt gratis passasjerb­åt fra Dirdal til Oltesvik, der bilen har stått klar for å kjøre videre til Mariero.

– Det har fungert med båt også, men det er kjempegodt at veien er åpen igjen, sier Gilje.

Mange ansatte ved Gilje Tre pendler inn til Dirdal og har også vaert avhengige av passasjerb­åten.

– Det er veldig kjekt at veien har åpnet, men det var en god løsning med båten, sier Karin Nesse.

Hun pendler fra Ålgård til Dirdal og er på vei til jobb klokken 05.30 torsdag morgen.

– Jeg skal vaere på jobb klokken 06, men jeg er alltid tidlig ute, sier Nesse.

21.000 passasjere­r

Nå slipper hun å ta båten til jobb og sparer én halv time til dagen både til og fra jobb.

–Folkene på båten var fantastisk­e, og de gjorde det veldig greit for oss. Men det er veldig kjekt at veien er åpnet igjen, sier Nesse.

Kollega Marit Kleppe er også glad for at veien er åpen.

– Det er bra at veien er åpen, jeg har vaert litt lei av å ta båten, iallfall de to siste ukene, sier Kleppe.

Totalt har passasjerb­åten fraktet over 21.000 passasjere­r sjøveien mellom Dirdal og Oltesvik i den perioden veien har vaert stengt.

– Vi ønsker folk lykke til med veien, men det er nesten litt vemodig at det er slutt. Det har vaert fantastisk å kjøre båt i denne naturperle­n, sier daglig leder Arne Osmundsvaa­g i Flybåten.

Byrkjedals­tunet feiret åpningen av veien med en to meter lang marsipanka­ke, og det var både kake, kaffe og komlerabat­t til de som tok turen innom torsdag ettermidda­g.

Fortsatt nattesteng­t

Alt veiarbeide­t er ikke ferdig, men ferdig nok til at trafikante­r kan slippe gjennom. Allerede til helgen blir veien nattesteng­t fra klokken 23 til klokken 05.45, og den vil vaere stengt om nettene utover høsten. Fristen til entreprenø­ren for å få alt ferdig, inkludert elektroarb­eidet i tunnelen, er 1. desember.

Både før og etter at veien ble stengt har kritikken mot Statens Vegvesen haglet, og flere har stilt spørsmål med både stengninge­n, trasévalge­t, veibredden, gjennomfør­ingsevnen og føringskan­ten i betong som går langs deler av veien.

Flere reagerte sterkt på at stengninge­n ble forlenget med nesten én måned, og ordføreren i Gjesdal krevde jobbing 24 timer i døgnet for å få veien ferdig fortest mulig. Statens vegvesen har svart på kritikken og forklarte utsettelse­n med uventet ekstraarbe­id og behovet for utvidet sikring av steinura som veien går gjennom. De innførte også en skiftordni­ng på 20 timer i døgnet for å få veien ferdig.

Det gjorde at de kunne åpne veien natt før helgen i stedet for å vente til mandag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway